Melyiknek mi a tünete? 

Köhögés, orrfolyás, fejfájás, gyengeség – ezek mind biztos tünetei annak, hogy megbetegedtünk. Ez a megbetegedés lehet egyszerű nátha (vagyis megfázás), de akár az influenza tünetei is lehetnek a felsoroltak. Mégis hogyan tudjuk megkülönböztetni, hogy csak megfáztunk, vagy komolyabb a gond, és influenzás megbetegedéssel állunk szemben?

Fotó: pixabay.com

Mind a nátha, mint az influenza vírus okozta felső légúti megbetegedések, de a jelentkező tünetek súlyosságán kívül a megbetegedéseket okozó kórokozók is különböznek: a náthát több száz fajta vírus okozhatja, míg az influenzás megbetegedés hátterében influenzavírusok állnak.

A nátháról elmondható, hogy mind a betegség lefolyása, mind az okozott tünetek enyhébbek, mint influenza esetén, továbbá a náthás megbetegedés rövidebb ideig áll fenn, és a lehetséges szövődmények is enyhébbek, mint az influenza esetén.

A megfázásnak, vagyis náthának a neve ellenére semmi köze nincs a hideghez. Az év bármely szakaszában lehetünk náthásak, azonban a hideg időben gyakoribbak ezek a megbetegedések, mert a náthát okozó vírusok az alacsonyabb páratartalmat kedvelik.

A nátha általában torokfájdalommal kezdődik, a tünetek lassan alakulnak ki. A megfázás tünetei lehetnek az orrfolyás és orrdugulás, fejfájás, köhögés és/vagy tüsszögés, az első néhány napban általános gyengeség. Nátha esetén a magas láz nem jellemző, de előfordulhat hőemelkedés, vagy enyhe láz is. Mivel a náthás megbetegedés első 2-3 napjában nagyon fertőző a beteg, ezért érdemes ilyenkor inkább ágyban maradni és pihenni, hiszen nagyon könnyen megfertőzhetünk másokat.

A megfázás tünetei általában 7-10 napig tartanak, amennyiben a tünetek ezután sem csökkennek, vagy esetleg fokozódnának, magas láz jelentkezne, orvoshoz kell fordulni, mert ilyenkor felmerül allergia, influenza, vagy bakteriális fertőzés lehetősége. Mivel a nátha vírusos fertőzés, az antibiotikumok alkalmatlanok a megbetegedés kezelésére.

Az influenza tünetei a náthával ellentétben általában hirtelen kezdődnek, és sokszor igen súlyosak. Az influenza tünetei lehetnek a száraz köhögés, torokfájás, orrfolyás és orrdugulás, magas láz, hidegrázás, izom – és ízületi fájdalmak, levertség és általános gyengeség, valamint előfordulhat hányás, hasmenés. Az influenza általában járványos formában jelentkezik, a megbetegedések halmozódása általában a téli és tavaszi hónapokban figyelhető meg.

Az influenza tünetei akár 2 hétig is eltarthatnak. Amennyiben gyanítjuk, hogy nem egyszerű megfázásról, hanem influenzáról van szó, a tünetek jelentkezésé követő 2 napon belül forduljunk háziorvoshoz! Ez különösen érvényes az influenza szempontjából veszélyeztetettebb betegcsoportokra, mint például a 65 év felettiekre, a várandósokra, a két év alatti gyermekekre, vagy a krónikus betegségben szenvedőkre.

Az influenza szövődményei súlyosak lehetnek, így azonnal orvoshoz kell fordulni, ha az alábbi tüneteket észleli: légzési nehézség, mellkasi fájdalom, zöldes színű köpet, súlyos torokfájás, és magas, csillapíthatatlan láz, mivel ezek mind tüdőgyulladás jelei lehetnek. Amennyiben a tünetek súlyosbodnak, vagy két hét elteltével is fennállnak, szintén orvoshoz kell fordulni.

Míg a nátha megelőzésére a betegséget okozó vírusok sokszínűsége végett nem áll rendelkezésre védőoltás, addig az influenza ellen létezik védőoltás, melyet évente újra be kell adni. A nátha megelőzésében elsősorban a higiéniai szempontok betartása játszik nagy szerepet.

Amennyiben tehát a felsoroltak alapján felmerül bennünk, hogy nem egyszerű nátha áll panaszaink hátterében, a lehető leghamarabb érdemes és fontos orvoshoz fordulni! Mind a nátha, mind az influenza vírusok által okozott fertőző megbetegedés, így a tünetek jelentkezését követő néhány napban ne menjünk emberek közé, inkább maradjunk otthonunkban pihenni.

A megbetegedések korai elkülönítésén túl a megelőzés az egyik legfontosabb, mely a nátha esetén a higiéniás szabályok betartását, míg influenza esetén emellett az évente ismételt védőoltások felvételét is jelenti.