Ez nem fikció, ez már a valóság!

Manapság egy kattintással információhoz juthatunk a jövőbeni betegségeink valószínűségéről. Sőt, a genetikai profilunk alapján megtudhatjuk akár azt is, hogy a boldogító igen kimondása után életünk szerelme mennyire hajlamos megcsalni vagy éppen hű maradni hozzánk. Mindez adott, jelen van, de a kérdés az, hogy tudjuk-e megfelelően használni ezeket az értékes információkat?

Fotó: pixabay.com

Az emberek a jóllétre törekszenek és az ez iránti igény növekedése, valamint az orvostudomány fejlődése napjainkra már elérhető közelségbe hozta a személyre szabott orvoslás lehetőségét, melyet nyugodtan nevezhetünk a jövő útjának. Genetikai vizsgálatokkal és a környezeti rizikófaktorok figyelembevételével ma már meghatározható egy embernél az előreláthatólag kialakuló betegségek valószínűsége, sőt, akár személyre szabott gyógyszerek is kifejleszthetőek.

Itt kopogtat és gyakorlatilag pár éven belül elérhetővé és megfizethetővé válik a személyre szabott orvoslás, mely során –egy lehetséges forgatókönyv szerint- a beteg bemegy a kezelőorvosához, vért vesznek tőle, DNS-ét izolálják és pár órán belül kiderül majd, hogy bizonyos betegségekre mennyire vagyunk hajlamosak.

Ma ezt úgy kell elképzelni, hogy online megrendeljük a szolgáltatást, postán kiküldik borítékban a mintavételhez szükséges anyagot, majd az abban található pálcával a szájüreg nyálkahártyájához dörzsölve meg is történik a DNS mintavétel. A pálcákat visszahelyezzük a csomagolásba, majd postán visszaküldjük a feladónak. 1 hónap múlva meg is érkezik az eredmény és a leletet egy genetikusnak megmutatva kiderül, hogy egyes betegségekre mennyi esélyünk van. Ez nem fikció, ez már a valóság!

Ez mind szépnek hangzik, de ezeknek a genetikai teszteknek vannak árnyoldalai is!

Ezek egyrészt a genetikai tesztek klinikai megbízhatóságával kapcsolatos aggodalmak. Nem mindegy, hogy melyik internetes cég és milyen módszerrel végzi a genetikai teszteket.

Fontos a biztonság és a genetikai kódunk védelme! Ha nem vagyunk körültekintőek, akkor egy megbízhatatlan cégnek gyakorlatilag kiadjuk az életünket és még fizetünk is érte. A genetikai információnkkal a cégek olyan adatok birtokába jutnak, ami manapság és a jövőben is felbecsülhetetlen!

A kapott eredmények akár szorongást is kiválthatnak, hiszen gyökeresen megváltoztathatja az életünket. Mi van, ha 20 évesen kiderül egy jelenleg gyógyíthatatlan betegség, ami lehet, hogy csak 50 éves korban jelentkezik? Milyen lesz az ilyen ember élete?!

Gondoljunk csak bele, hogy mondjuk 20 évesen megcsináltatjuk a tesztet, és a teszt eredmény szerint több betegség mellett a 2. típusú cukorbetegségre is fokozott hajlamom van. Ezek tények, ezen változtatni nem lehet, hiszen ezzel születtünk! De akkor mit tegyünk? Fogadjam el, hogy cukorbetegségem lesz és előbb-utóbb inzulinnal kell szúrkálnom magam?!

Nem egészen, hiszen valóban a gének határozzák meg, hogy kik vagyunk, de nem mindenhatóak! A környezet, az életmód, és még számos tényező az életben legalább annyira befolyással lehetnek a tulajdonságainkra, a kialakuló betegségeinkre, mint a gének. Egy multifaktoriális öröklődésű betegségben (ilyen például a 2. típusú cukorbetegség is) nemcsak a gének mintázata határozza meg egy betegség kialakulását, hanem nagyon fontos az életmód is.

Egy példa: ha megállapítják, hogy olyan géneket hordozunk, amely alapján fokozott hajlamunk van a cukorbetegségre és az életünk során nem leszünk elhízottak, nem mérgezzük magunkat folyamatosan a szénhidrátokkal, akkor a betegség kialakulásának valószínűségét csökkenteni tudjuk.

Ezek alapján tegyük fel magunknak a kérdést, hogy akarjuk-e tudni, hogy milyen betegségre vagyunk hajlamosak vagy hogy a szívünk választottja mennyire lesz hűséges hozzánk? Az ilyen információk birtokában vajon ténylegesen életmódot változtatnánk-e, szánnánk-e a betegségek megelőzésére kellő pénzt és energiát? Képesek lennénk-e a rossz szokásainkról lemondani?

A kapott információkkal lehetőségünk van idejében felismerni a betegségeket és megkezdeni a megelőzést és, ha szükséges életmód változtatást eszközölni. De nem csak a génjeink határozzák meg létünket, hanem az életmódunk is.

Mert tudjuk, hogy “A gének töltik meg a fegyvert, de az életmód húzza meg a ravaszt!” by Dr. Elliot Joslin.