Gyakori panasz éppen ezért fontos tudni, hogy mi állhat a hátterében.

A lábdagadás gyakran előforduló panasz, mely lehet akár egy- vagy kétoldali, és kifejezett kellemetlenségeket tud okozni. Sokszor ártalmatlan tünet, azonban egyes esetekben komoly betegségek is állhatnak a hátterében. Éppen ezért fontos tudni, milyen esetekben tekinthetjük normálisnak, és mikor kell feltétlenül orvoshoz fordulni.

Fotó: pixabay.com

A bőr alatt kialakuló folyadékgyülemet, mely többek  között a lábdagadást is okozza, ödémának nevezzük. Az ödéma kialakulhat életmódbeli okok miatt is, de hátterében különféle betegségek is állhatnak.

Milyen okai lehetnek a lábdagadásnak?

A lábdagadás hátterében sokszor életmódbeli okok állnak: ilyenek a hosszan tartó állás vagy ülés, a mozgásszegény életmód, a túlsúly, vagy a nem megfelelő lábbeli viselése.

A lábfejet, bokát ért sérülések, például rándulás, ficam, törések is járhatnak a végtag duzzanatával, fájdalmával.

Terhesség során a mindkét oldali lábfej duzzanata teljesen normális, mivel a női szervezet a várandósság alatt vizet tart vissza, ez tehát sem az anyára, sem a babára nézve nem jelent problémát.

Amennyiben azonban egy várandós a lábdagadás mellett fejfájást, hasi fájdalmat, hányingert, vagy légzési nehézségeket is tapasztal, haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, mivel ezek az ún. preecclampsia, vagyis terhességi toxaemia tünetei lehetnek. A preecclampsia a terhesség 20. hete után alakulhat ki, és mind az anyára, mind a magzatra nézve komoly veszélyt jelent!

A kétoldali lábdagadás gyakori oka a nyiroködéma, melynek során a nyirokkeringés zavara miatt a szövetek közötti folyadék nem kerül eltávolításra, így felszaporodik a szövetek között. Előfordulhat ismeretlen eredet miatt, de nyirokcsomók eltávolítása esetén, például daganat miatti műtét után is gyakran kialakul.

A vér a vénákon keresztül szállítódik vissza a lábtól a szív felé, melynek során a vénák falában található billentyűk akadályozzák meg, hogy visszafelé folyjék. Amennyiben a vénás billentyűk működése sérül – például hosszútávon végzett álló munka, vagy az életkor előrehaladása miatt -, a vér lábból történő elszállítása zavart szenved, krónikus vénás visszaáramlási zavar alakul ki. A láb területén következményesen pangó folyadék miatt nem csak lábduzzanat, hanem a láb bőrének elszíneződése, fekélyek, vagy fertőzések is kialakulhatnak.

A szívelégtelenség esetén a szív nem tudja megfelelően keringetni a vért, melynek következtében pangás alakul ki, mely általában a láb és a kéz területén okoz duzzanatot. Ilyen esetekben a lábdagadás mellett nehézlégzés is előfordul, mely vízszintes fekvés esetén rosszabbodik.

Vesebetegség esetén a vesék nem képesek megfelelő mértékben eltávolítani a sókat a szervezetből, így szervezetünk kompenzálásként vizet tart vissza, mely a gravitáció következtében a láb területén felhalmozódva lábdagadást okozhat.

A májbetegség és az alkoholfüggőség a májfunkciók csökkenése miatt folyadékszaporulatot okoz a szervezetben, melynek következtében nem csak a láb területén, de a hasban is nagy mennyiségű folyadék szaporodhat fel.

Féloldali lábdagadást okozhat a láb területén kialakult fertőzés, melynek során általában egyoldali lábduzzanat, pirosság, feszülő érzés, fájdalom alakulhat ki, a tüneteket pedig láz, hidegrázás kísérheti.

Egyoldali lábdagadást okozhat a felületes, vagy mélyvénás thrombosis, melyek során a láb vénáiban kialakuló vérrög okoz vénás pangást, melyet duzzanat, pirosság, feszülő érzés, fájdalom kísérhet, az érintett végtag általában meleg, tapintásra érzékeny.

Lábdagadást okozhatnak továbbá egyes gyógyszerek, például hormonális fogamzásgátlók, szteroidok, antidepresszánsok, vérnyomáscsökkentők, gyulladáscsökkentők és antidiabetikumok.

Mit tehetünk lábdagadás esetén, mikor kell orvoshoz fordulni?

  • Ha álló vagy ülő munkát végzünk, igyekezzünk naponta több alkalommal sétálni, megmozgatni a lábainkat, így megelőzhetjük a lábdagadást.
  • Amennyiben a lábdagadás kétoldali, nem kíséri fájdalom, vagy csak enyhe fájdalmat tapasztalunk, polcoljuk fel a lábunkat, esetleg hidegvizes borogatást alkalmazhatunk.
  • Ha sérülés következtében alakul ki a lábdagadás, pihentessük a végtagot, alkalmazzunk hűtő borogatást, kompressziós kötést, és polcoljuk fel. Ha a fájdalom nem javul, esetleg rosszabbodik, nem tudjuk terhelni a sérült végtagot, forduljunk orvoshoz!
  • Amennyiben a lábdagadás mellett nehézlégzést tapasztalunk, minél hamarabb forduljunk orvoshoz, ilyen esetben általában a szervezetben felszaporodott folyadék eltávolítására gyógyszeres kezelésre van szükség.
  • Forduljunk orvoshoz minden esetben, ha a duzzadt végtagot ujjunkkal megnyomva az ujjbenyomatunk helye megmarad, ha a duzzadt terület nagyon feszes, esetleg kifakad, ha a duzzadt végtag fájdalmassá, pirossá, meleggé válik!
  • Amennyiben várandós hölgy lábdagadás mellett fejfájást, hasi fájdalmat, légzési nehézséget tapasztal, azonnal orvoshoz kell fordulni!
  • Ha felmerül annak a lehetősége, hogy a lábdagadás hátterében gyógyszerhatás áll, mielőbb forduljunk orvoshoz, de a gyógyszer szedését orvosi javaslat nélkül ne hagyjuk abba!

A lábdagadás tehát gyakori jelenség, mely kialakulhat hétköznapi okokból, azonban komoly betegségek is állhatnak hátterében. Amennyiben a lábdagadás mellett fájdalom, nehézlégzés, láz, haskörfogat növekedés, egyéb bőrelváltozások, vagy bármilyen más panasz jelenik meg, mihamarabb forduljunk orvoshoz a panaszok hátterében álló okok kiderítése és kezelése érdekében!