A léböjt kúra manapság egyre divatosabbá válik, főleg az új év kezdetén vágnak bele sokan testi-lelki megújulás ígéretével. A léböjt kúra azonban az egészségügyi szakemberek körében igen ellentmondásos, hiszen számos veszélye és mellékhatása lehet, az állítólagos előnyeiről azonban kevés szakirodalmi adat áll rendelkezésre.

Fotó: pixabay.com

A léböjtöt sokan szervezetük felfrissítése, „méregtelenítése” céljából választják, míg mások súlycsökkentés céljával vágnak bele. Mielőtt azonban bárki belekezd, fontos tisztában lenni a diéta előnyeivel és hátrányaival, esetleges veszélyeivel, valamint saját egészségi állapotunkkal.

Mi is az a léböjt, és hogyan zajlik?

A léböjt lényege, hogy a kúra időtartama alatt nem veszünk magunkhoz szilárd táplálékot, csak folyadékot, ezen belül víz, teák, zöldség- és gyümölcslevek, valamint zsír nélkül készült levesek levének fogyasztása megengedett.

A léböjtöt általában néhány napig tartó felkészülés előzi meg, melynek során a szilárd táplálék mennyiségének csökkentésével, a hús, kávé és alkohol kerülésével készíthetjük fel szervezetünket a böjt időszakára.

A léböjt maga általában 3-10 napig tart, melynek során szilárd táplálékot nem, csupán folyadékot fogyaszthatunk. A napi kalóriabevitelt ilyenkor elsősorban a zöldség- és gyümölcslevek, illetve az elfogyasztható kevés leves fedezi. Mivel a léböjt kúra egyik fontos célja a salaktalanítás, a kúra ideje alatt mindennapos széklet érdekében hashajtó alkalmazása is gyakori.

Többféle léböjt kúra létezik annak tekintetében, hogy a nap mely szakában, milyen típusú folyadék fogyasztása megengedett.

A léböjt végeztével a megváltozott anyagcserének időre van szüksége, hogy ismét alkalmazkodjon a szilárd ételek fogyasztásához, így néhány nap alatt lassan, fokozatosan kell visszaépíteni a megszokott, vagy éppen az új, egészségesebb étrendet.

Milyen esetleges előnyei lehetnek a léböjtnek?

A léböjt kúra egyik célja és előnye a szervezet „méregtelenítése”, azonban sem a léböjtkúrákat kínálók nem nevezik meg, sem szakirodalmi adat nem áll rendelkezésre arról, milyen mérgek távoznak ilyenkor szervezetünkből.

A zöldség- és gyümölcslevek sokféle vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, tehát hozzájárulhatnak egészségünk fenntartásához, valamint immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezhetnek. Mindemellett olyan enzimeket is tartalmaznak, melyek segíthetik anyagcserénket, és hozzájárulhatnak az egészséges bélflóra fenntartásához.

A léböjt segíthet a súlycsökkentésben, azonban ez a hatása csak átmeneti. A hosszú távú fogyás érdekében egészséges étrendet és rendszeres testmozgást kell folytatni.

A testi „méregtelenítés” mellett sokan a lelki megújulást, felfrissülést is a léböjt előnyeiként említik.

Milyen veszélyei lehetnek a léböjtnek?

Egyes betegségek és kórállapotok esetén kifejezetten káros hatással lehet a léböjt kúra, így a megkezdése előtt minden esetben orvosi konzultáció szükséges!

Mint minden böjt esetén, itt is igaz, hogy a megszokottnál kevesebb lesz a napi kalóriabevitel, mely ideiglenes súlyvesztést eredményezhet. Amennyiben szervezetünk nem kapja meg a számára szükséges mennyiségű kalóriát, alacsony vércukorszint alakulhat ki, fáradtság, gyengeség, fejfájás, és akár eszméletvesztés is kialakulhat. Az alacsony kalóriabevitel miatt a léböjt alatt megterhelő testmozgást végezni tilos!

A hashajtók használata során a szervezet vizet és ásványi anyagokat veszít, így ezeknek a pótlására fokozottan ügyelni kell, ellenkező esetben akár kiszáradás, vagy a vérben az ionok szintjének csökkenése is bekövetkezhet, melyeknek súlyos következményei lehetnek.

Egy léböjttel kapcsolatos kutatás szerint a magas oxalát tartalmú gyümölcslevek nagy mennyiségű fogyasztása vesekövek kialakulását eredményezheti, egy további kutatás eredményei pedig arra mutatnak rá, hogy a léböjtöt végzők között igen magas a táplálkozási zavarok előfordulása.

A léböjtnek tehát előnyei mellett komoly veszélyei is lehetnek, szakirodalmi adat pedig mind előnyös, mind káros hatásairól csak korlátozottan áll rendelkezésre. Ha valaki mindenképpen ragaszkodik léböjt folytatásához, előtte alapos utánajárás, valamint orvosi konzultáció javasolt. A fogyni, valamint egészségesebb életmódra vágyók számára pedig inkább a változatos, egészséges étrend, és a rendszeres testmozgás folytatása javasolt.

Forrás:

Yeong-Hau H. Lien, MD, PhD: Juicing Is Not All Juicy. The American Journal of Medicine. September 2013Volume 126, Issue 9, Pages 755–756. DOI: https://doi.org/10.1016/j.amjmed.2013.04.007

Bóna E, Forgács A, Túry F: A léböjtkúrák és az atípusos evészavarok lehetséges kapcsolata. Kvalitatív előtanulmány. Orv Hetil. 2018 Jul;159(28):1153-1157. doi: 10.1556/650.2018.31090.