Miért lehet a hosszú élet titka?
A mediterrán diétáról már régóta ismert, hogy számtalan előnyös tulajdonsággal rendelkezik, és az összes diéta közül ennek a folytatásával érhető el leginkább az egészséges táplálkozás és életmód. Számos kutatás irányult már annak kiderítésére, hogyan is hat a diéta szervezetünkre, és a legújabb eredmények alapján egy kutatócsoport rátalálhatott, melyik összetevője felelős leginkább a fiatalító hatásáért.
Fotó: pixabay.com
A mediterrán diétával kapcsolatos korábbi kutatások eredményei arra a feltételezésre jutottak, hogy a vörösborban található resveratrol nevű vegyületnek, kiváltképpen erős antioxidáns hatásának köszönhetőek a diéta előnyös tulajdonságai. A legújabb kutatási eredmények azonban egészen más összetevőnek tulajdonítják a diéta hatásosságát.
A University of Minnesota professzora, Doug Mashek és munkatársai az egyetem orvosi karának több tanszékéből született együttműködése során arra a felfedezésre jutottak, hogy a mediterrán diéta szerves részét képező olívaolaj felelhet a diéta élethosszra, valamint életkorral összefüggő betegségekre gyakorolt hatásaiért. Eredményeiket a Molecular Cell című tudományos folyóiratban publikálták.
A kutatás eredményei alapján az olívaolajban található zsírsavak képesek beindítani a sejtekben egy olyan folyamatot, mely lassítja az öregedést, valamint csökkenti az életkor előrehaladtával kialakuló betegségek előfordulását. Ezen útvonal aktivációját egyébként eddig a már korábban említett resveratrolnak tulajdonították.
Az olívaolaj azonban önmagában nem elegendő – a kutatók megfigyelései alapján fogyasztása akkor fejti ki leginkább hatásait, ha mellette rendszeres testmozgást végzünk, böjtölünk időnként, valamint csökkentjük a teljes kalóriabevitelünket.
Mi is az a mediterrán diéta?
A mediterrán diéta elnevezés onnan származik, hogy a Földközi-tenger partvidékén tradícionálisan folytatott étrendet veszi alapul – ezeken a területeken ugyanis a megfigyelések alapján sokkal alacsonyabb a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozás. A diéta legfőbb jellemzői:
- Sok zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű termékek, valamint egészséges zsiradékok (pl. olívaolaj) fogyasztása.
- Heti rendszerességgel halak, szárnyasok, hüvelyesek, valamint tojás fogyasztása.
- Tejtermékek mértékletes fogyasztása.
- Vörös húsok fogyasztásának mérséklése.
A mediterrán diéta részét képezheti továbbá 1-1 pohár étkezések mellé elfogyasztott vörösbor, valamint fontos, hogy az étrend mellett az életvitelre is odafigyeljünk, és rendszeresen mozogjunk.
A legújabb kutatási eredmény szerint tehát a mediterrán diéta öregedés elleni, valamint az életkor előrehaladásával járó megbetegedések csökkentését eredményező hatásának hátterében az olívaolajban található egészséges zsírok állhatnak. Önmagában azonban nem csodaszer: az olívaolaj fogyasztása mellett érdemes a mediterrán diéta irányelveit betartanunk, valamint az étkezés mellett nagy hangsúlyt helyezni a rendszeres testmozgásra is!
Forrás: https://medicalxpress.com/news/2020-02-mediterranean-diet-ingredient-life.html