Már hazánkban is rohamosan növekszik a COVID-19 járványban megbetegedettek száma, így mindannyiunk közös érdeke, hogy a betegség terjedését minél inkább visszaszorítsuk. A koronavírus által kialakított fertőzés elsődlegesen az idős korosztály, valamint a krónikus megbetegedésben szenvedők számára jelent komoly veszélyt, míg fiatal, egészséges emberek esetén általában enyhe lefolyású a betegség. Mi a helyzet azonban egy különleges élethelyzetben lévő csoporttal, a várandósokkal?

Fotó: pixabay.com

A várandósság során minden nőnek az a legfontosabb, hogy a szíve alatt hordott gyermek számára megteremtse a biztonságos, egészséges növekedéshez szükséges feltételeket. A jelenlegi járványügyi helyzetben azonban jogosan merül fel a kérdés, hogy várandósként az átlag populációhoz képest nagyobb veszélynek vannak-e kitéve a leendő anyukák, valamint, hogy az esetleges vírusfertőzés lehet-e bármilyen hatással a növekvő magzatra és a terhesség lefolyására.

Mi a helyzet a fertőzésveszéllyel, valamint a betegség súlyosságával várandósság alatt?

A várandósság során számtalan változáson megy keresztül a női test, melynek következtében bizonyos kórokozók és betegségek ellen védtelenebbé válik a szervezet – ilyen például az egyszerű nátha, vagy az influenza is.

Sajnos jelenleg még nagyon korlátozott mennyiségű információ és tapasztalat áll rendelkezésre a COVID-19 járvány terhességre gyakorolt hatásaira nézve, azonban az Amerikai Járványügyi Központ (CDC) adatai alapján a várandósok az átlag populációval azonos, vagy talán kissé nagyobb kockázatnak vannak kitéve a koronavírus általi megfertőződésre.

A COVID-19 általi fertőződés esetén általában enyhe tünetek alakulnak ki, mint ahogy ebben a korosztályban az átlag populációra is jellemző. Azonban a koronavírus fertőzés várandósok esetén gyakrabban jár tünetekkel, mint az átlag populációban, és a súlyosabb tünetek kialakulására is enyhén emelkedett kockázatuk lehet a terhes nőknek.

Növeli-e a terhesség alatti komplikációk kockázatát, ha a várandósnak COVID-19 fertőzése van?

Az eddig rendelkezésre álló adatok alapján a koronavírus fertőzés nem okoz magzati fejlődési rendellenességet, és nem növeli a koraszülés kockázatát sem.

Megfertőződhet-e a magzat méhen belül?

Egyelőre nem tudni biztosan, hogy a fertőzött anya átadhatja-e méhen beül gyermekének a vírust. Mindeddig azonban nincs bizonyíték arra, hogy a fertőzés átjutna a kisbabába: ugyan csak kevés várandóst dokumentáltak eddig koronavírussal, esetükben azonban szülés után az újszülöttek koronavírus tesztje negatív volt, és sem a magzatvízben, sem az anyatejben nem sikerült kimutatni a vírus jelenlétét.

A COVID-19 fertőzött anya szoptathatja-e gyermekét?

Mindeddig anyatejből nem sikerült kimutatni a vírus jelenlétét fertőzött édesanyáknál, így egyelőre az anyatejes táplálásnak ilyen esetekben sincs ellenjavallata. A fertőzött anyukáknak azonban kifejezett odafigyeléssel kell lenniük annak érdekében, hogy ne fertőzzék meg újszülöttjüket: gyakori, nagyon alapos kézmosás, valamint szoptatás során szájmaszk viselése javasolt.

Mit tehetnek a várandósok a koronavírussal való fertőződés ellen?

  • Maradjon otthon! Lehetőség szerint egyáltalán ne, vagy csak nagyon indokolt esetben hagyja el otthonát!
  • Ne menjen közösségbe, ne most találkozzon családtagokkal, ismerősökkel! Minden esetben tartson legalább 2 méter távolságot a többi embertől!
  • Gyakori, minimum 2030 másodpercig tartó szappanos kézmosás, vagy ha ez nem megoldható, alkoholos kézfertőtlenítő alkalmazása.
  • Ne nyúljon az arcához, szeméhez, szájához!
  • Fogyasszon megfelelő mennyiségű folyadékot, és pihenjen eleget, ezzel is segítve immunrendszerét!

Az eddig rendelkezésre álló adatok alapján tehát a várandósokra és magzatukra nézve nem jelent nagyobb veszélyt a COVID-19 járvány, mint a hasonló korosztályú átlagpopulációnak, azonban a korlátozott mennyiségű információra tekintettel mindenképpen javasolt, hogy a várandósok különösen nagy odafigyeléssel tartsák be a higiénés rendszabályokra, valamint a szociális izolációra vonatkozó javaslatokat!

Forrás: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prepare/pregnancy-breastfeeding.html