„Pálinkás jó reggelt!” – szokás mondani. A magyar ember univerzális gyógymódként tekint a pálinkára, mely a népi hiedelem szerint mindenre is jó, hiszen fertőtlenítő hatása révén elpusztítja a kórokozókat a légutakban és a gyomorbélrendszerben, de egyesek szerint segíti az emésztést is. Valóban így van?

Fotó: pixabay.com

A téli időszakban, sőt így karácsony tájékán egyre gyakrabban hallhatjuk ismerősöktől, rokonoktól, hogy a pálinka mi mindenre is jó?!

„Fáj a torkod? Igyál pálinkát! Fáj a gyomrod? Pálinka! Depressziós vagy? A pálinka segít! Mi a hosszú élet titka?! A pálinka!”

A pálinkának a népi hiedelem leginkább fertőtlenítő hatást tulajdonít. Az eddigi vizsgálatok szerint az alkoholnak (önmagában alkalmazva) érdemi fertőtlenítő hatása csak 70 % fölötti alkoholtartalomnál várható. A forgalomban lévő pálinkák alkoholtartalma 40-50 százalék közötti, de az igazi magyar házi pálinka is max. 52 fokos, így az alkohol esetleges fertőtlenítő hatása nem tud érvényesülni.

A fertőtlenítő szereknek van egy ún. behatási ideje, ami átlagosan egy perc. Legalább ennyi idő kell, míg elkezd hatni a fertőtlenítő. Teoretikusan: ha sikerül legalább 70 fokos pálinkát előállítani, akkor a torokfertőtlenítő hatás eléréséhez legalább egy percig kellene gargalizálnunk a 70 fokos pálinkával! Még belegondolni is rossz!

Van még egy rossz hír! Az alkohol vizet von el a sejtekből. Torokfájás esetén a pálinkát gargalizálva, az amúgy is gyulladt szövetektől vizet vonunk el, emiatt még inkább sérülékennyé válik, így torkunk még rosszabb állapotba kerül, mint azelőtt volt.

A „gyomorfertőtlenítő” hatást elérni normális körülmények között pedig nem tudjuk, mivel az alkohol párolog, a felső tápcsatornai szakaszon végig haladva hígul és amire a gyomorba ér már rég elveszíti fertőtlenítő hatását. Sőt, nagy mennyiségű, tömény pálinka elfogyasztása után a gyomor nyálkahártyája károsodik, ami még inkább súlyosbítja a problémát.

Éhgyomorra sem ajánlják a szakemberek a pálinka fogyasztását, hiszen az károsítja a gyomor nyálkahártyáját. Az emésztést tekintve evés után fogyasztva viszont jótékony hatással bírhat. Gyomor-bélrendszeri görcsök, panaszok esetén az alkoholnak simaizom ellazító hatása van, ami csökkentheti a panaszokat.

Tehát elmondható, hogy a pálinka vélt „fertőtlenítő” hatása nem tekinthető tudományosan megalapozottnak.

A pálinka helyi fájdalomcsillapító hatással sem bír, így a mai gyógyszerválaszték mellett a pálinka torokfájásra, gyomorfájdalomra, „torok-és gyomorfertőtlenítésre” nem ajánlott orvosi gyógymód.