Az ózonréteg fokozatos csökkenésének köszönhetően a káros napsugárzás mennyisége évről évre egyre növekszik, így a napsugárzás káros hatásai is egyre inkább érvényesülnek. Széles körben ismert, hogy az erős UV sugárzás a bőr fokozott öregedése mellett bőrrák kialakulásához vezethet, illetve kevéssé ismert, hogy ezek a káros napsugarak a szemünkben is daganatok kialakulását okozhatják.

Mik is azok az UV sugarak?

Az UV sugárzás az emberi szem számára látható fénynél kisebb hullámhosszú sugárzást jelenti, és megkülönböztetünk UV-A, UV-B, és UV-C sugárzást. A napból jövő fényben mindhárom fajta UV sugárzás megtalálható, azonban az UV-C sugárzás az ózonrétegen nem jut át, így ennek káros hatásai ránk nézve nincsenek.

Az UV-A sugárzás az ózonrétegen átjut, és bőrünket érve annak mélyebb rétegeibe hatol. A kötőszöveti réteget elérve az ott lévő kollagénrostok roncsolódását okozza, ezzel fokozva a bőr öregedését. Örökítőanyagunkra, a DNS-re nézve is károsító hatása van, azonban ez a hatása az UV-B sugárzásnál gyengébb. Az UV-A sugarak felelősek bőrünk gyors barnulásáért.

Az UV-B sugarak jelentős részét az ózonréteg kiszűrné, azonban az egyre vékonyodó ózonrétegnek köszönhetően a földfelszínt elérő UV-B sugárzás erőssége egyre növekszik. Az UV-B sugárzás bőrünk felső rétegéig hatol csak, azonban a hámsejtekben okozott jelentős DNS károsító hatása miatt bőrdaganatok kialakulásához vezethet. Az UV-B sugárzás felel továbbá a hosszú távú barnulásért is.

Hogyan védekezzünk a káros UV sugárzás ellen?

Az UV-A, és elsősorban UV-B sugárzás rákkeltő hatása miatt elsősorban a nyári hónapokban kifejezetten fontos odafigyelni bőrünk, és nem utolsó sorban szemünk védelmére.

Bőrünk napsugárzás elleni védelme céljából naptej használata javasolt, nem csak a nyaralás vagy strandolás során, hanem a nyári hónapokban minden alkalommal, amikor napsütés érheti bőrünket – akár csak munkába menet, vagy vezetés közben is.

Fontos a megfelelő naptej kiválasztása. Bőrtípustól függően eltérő erősségű fényvédő faktorral rendelkező naptejre lehet szükségünk, azonban az európai emberek nagy részéről elmondható, hogy legalább 40 faktoros naptejet érdemes választanunk. A naptejet 20-30 perccel a napra menetel előtt kell felvinni bőrünkre, a megfelelő fedettség és hatás érdekében akár két rétegben, és 2-3 óránként érdemes új réteget felkenni. Érdemes továbbá vízálló naptejet választanunk, melyekről azonban tudni kell, hogy vízbe menetel esetén kb. 40 percig nyújtanak megfelelő védelmet a nap ellen. Fontos továbbá, hogy a választott naptej védelmet nyújtson mind UV-A, mind az UV-B sugarak ellen.

Kerüljünk mindenképpen a leégést! A bőrünk nem felejt, a gyakori leégések nagymértékben növelik a későbbiekben bőrdaganatok kialakulásának kockázatát.

Amennyiben tehetjük, délelőtt 10 és délután 16 óra között ne menjünk napra. Ha ezt mégsem tudjuk elkerülni, lehetőleg ne töltsünk hosszabb időt direkt napfénynek kitéve, és alkalmazzunk megfelelő napsugárzás elleni védelmet.

Vegyünk fel lehetőleg széles karimájú kalapot vagy sapkát. Hiába takarja legtöbb esetén haj, a fejbőrünket is ugyanúgy védenünk kell a káros napsugárzástól. A kalap viselése továbbá árnyékot vet szemünkre is, így egyúttal szemünk védelméhez is hozzájárul.

Hordjunk napszemüveget! Szemünk optimális védelmének érdekében azonban nem mindegy, milyen napszemüveget választunk. Minél nagyobb méretű a szemüveg lencséje, annál nagyobb felületen véd a káros sugarak ellen. Fontos továbbá odafigyelni, hogy megfelelő minőségű napszemüveget válasszunk. Nem elég az, ha csak sötétített a lencse, megfelelő UV védelemmel is kell rendelkeznie, erről vásárláskor igyekezzünk tájékozódni!

A nyári hónapokban tehát kifejezetten fontos, hogy a jó idő és a nyaralás élvezete mellett ügyeljünk arra is, hogy megfelelő védelmet nyújtsunk bőrünknek és szemünknek a minket érő káros napsugárzás ellen. Nem csak nyaralás alatt, de a mindennapokban is használj unk naptejet, vonuljunk árnyékba a nap legforróbb időszakaiban, és ügyeljünk arra, nehogy otthon maradjon a napszemüveg!

​Fotó: pixabay.com