A kávé világszerte a leggyakrabban alkalmazott élénkítőszer, és valószínűleg a legbiztonságosabb is. Sokan nem csak élénkítő hatásáért, hanem az ízéért is fogyasztják, akár naponta több pohárral is. A kávénak számtalan elkészítési formája van, minden kávéfogyasztó megtalálhatja a saját szája ízének megfelelőt.

Fotó: pixabay.com

A kávéfogyasztásnak azonban egészségügyi vonatkozásai is vannak. A szakirodalomban eltérő eredményeket találhatunk arra nézve, emeli-e a kávéfogyasztás a szív- és érrendszeri megbetegedések és halálozás kockázatát, és ha igen, milyen mennyiségű kávé fogyasztása biztonságos még, és mi az a pont, ahol már károssá válik a koffein iránti szenvedély.

Arra nézve azonban mindeddig nem volt információ, hogy vajon van-e különbség az eltérő módszerrel készített kávéfajták, és a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata között. Aage Tverdal és munkatársai által a napokban megjelentetett tanulmányból azonban most választ kaphatunk arra, milyen módszerrel is készíthetjük a leginkább szívbarát kávét.

A kutatásban 508,747 középkorú nő és férfi vett részt, akiknek kávéfogyasztási szokásait és egészségük alakulását 20 éven keresztül követték. Ez idő alatt a vizsgálatban résztvevők közül 46,341 fő hunyt el, ebből 12,621 fő szív- és érrendszeri betegség következtében.

A vizsgálatban résztvevők beszámoltak kávéfogyasztási szokásaikról (mennyi kávét isznak naponta, és milyen módon készítik el), valamint a szív- és érrendszeri megbetegedésekre hajlamosító egyéb tényezőkről is biztosítottak információt: dohányzás, iskolázottság, testmozgás, magasság, testsúly, vérnyomás és vér koleszterinszint.

A kutatók végül azt találták, hogy a szűrt kávé fogyasztása (amikor kávéfőzés során valamilyen szűrőn is keresztülmegy a kávé) csökkenti a szív- és érrendszeri halálozást mind a szűretlen kávét fogyasztók, mind a kávét egyáltalán nem fogyasztó emberekhez képest.

A szűretlen kávé fogyasztása továbbá nem növelte egyértelműen a szív- és érrendszeri halálozást, kivéve 60 év feletti férfiak esetén. A szűretlen kávé ezen hátrányos tulajdonsága valószínűleg abból adódik, hogy olyan anyagokat tartalmaz, melyek emelik a vér koleszterinszintjét – a magas koleszterinszint pedig a szív- és érrendszeri megbetegedések rizikófaktorai közé tartozik. Ezek a káros anyagok a szűrőkön nem jutnak át, így a szűrt kávé már nincs előnytelen hatással a koleszterinszintre.

A szűrt kávé előnyös hatásának további magyarázata, hogy a kávé antioxidánsokban gazdag, így trombózis-ellenes hatása van, jó hatása van a vérzsír szintre, és segíti az erek belsejét borító hám működését. Csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát is, tovább védve a szervezetet a szív- és érrendszeri megbetegedések és szövődményeinek kialakulása ellen.

Bár a vizsgálati eredmények nagy számú részt vevő két évtizeden keresztüli követéséből adódtak, ez egy megfigyelésen alapuló vizsgálat, így az eredmények megerősítésére további vizsgálatok szükségesek.

Mindezek alapján azonban elmondható, hogy a kávéfogyasztók számára előnyösebb lehet a szűretlen kávé helyett szűrt kávé fogyasztása, sőt, a szűrt kávé mértékletes fogyasztása csökkentheti a halálozást a szív- és érrendszeri megbetegedésre emelkedett kockázatú betegek esetén is.

Forrás: Aage Tverdal et al, Coffee consumption and mortality from cardiovascular diseases and total mortality: Does the brewing method matter?, European Journal of Preventive Cardiology (2020). DOI: 10.1177/2047487320914443