Sokan hallottuk már az angolból átvett szólást, mely szerint „Minden nap egy alma, az orvost távol tartja”. Az almaevésnek alapvetően számtalan jótékony hatása van, hiszen az alma gazdag természetes cukrokban, rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban. Az elődeinktől örökölt jótanács esetén a mai világban azonban felmerülhet a kérdés: valóban elkerülhetjük-e az orvosi látogatásokat egy ilyen egyszerű dologgal, mint a rendszeres almafogyasztás?

Fotó: pixabay.com

A Journal of the American Medical Association című folyóiratban 2015-ben megjelent tanulmányban  Davis és munkatársai arra a kérdésre keresték a választ, hogy vajon napi egy alma elfogyasztása valóban csökkenti-e az orvoshoz fordulások számát. A kutatás eredményeként azonban azt kapták, hogy a rendszeres almafogyasztók esetén nem csökkent le az orvosi látogatások száma, azonban az átlagosan kevesebb gyógyszert szedtek, mint az almát nem fogyasztó résztvevők.

Ezek alapján tehát elmondható, hogy napi egy alma az orvost ugyan nem tartja távol, azonban lecsökkentheti azon gyógyszerek számát, melyeket szedni kényszerülünk.

Bár a szólás maga nem nyert bizonyítást, az almafogyasztás különféle jótékony hatásait több vizsgálat során is sikerült bizonyítani. Ennek megfelelően bár az orvoshoz fordulások számát nem csökkenthetjük a gyümölcs rendszeres fogyasztásával, azonban egészségünk megőrzése érdekében igenis érdemes almát enni. Néhány ok arra, hogy miért is fogyasszunk almát:

Az alma igen gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Egy közepes méretű alma kalóriatartalmához képest (kb. 95kcal) sok szervezetünk számára fontos tápanyagot, például C-vitamint és káliumot tartalmaz.

Az almának igen magas a rosttartalma, mely csökkenti a vérben a rossz koleszterin (LDL-koleszterin) szintjét. A rostban gazdag ételek ezen felül teltségérzetet okoznak, így segíthetnek az egészséges fogyásban is. Mivel a rostok elsősorban az alma héjában találhatóak meg, fontos, hogy ne hámozva, hanem héjastól fogyasszuk a gyümölcsöt!

Egyes tanulmányok szerint az almában található vegyületeknek köszönhetően fogyasztása csökkentheti a 2. típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Az alma, más gyümölcsökhöz és zöldségekhez hasonlóan, segíthet az egészséges csontszerkezet megtartásában. Egy kutatás eredményei szerint a nyers almát fogyasztó nők kevesebb kálciumot veszítettek vizeletükkel, mint az almát nem fogyasztók, mely fontos, hiszen a kálcium csontjaink egyik legfontosabb építőköve.

Az alma fogyasztásával tehát nem lehet távol tartani magunktól az orvosokat, azonban ez korántsem jelenti, hogy ne lenne rengeteg jótékony hatása. A rendszeres almafogyasztással csökkenthetjük a későbbiekben szedett gyógyszerek mennyiségét, és számtalan betegség megelőzéséhez járulhat hozzá, mint például a cukorbetegség vagy a csontritkulás.

Az alma fogyasztása magas vitamin, ásványi anyag, és rost tartalma miatt tehát javasolt az egészséges táplálkozás részeként, lehetőleg friss, nyers gyümölcs formájában, hiszen így sokkal több tápanyagot és rostot, valamint kevesebb cukrot tartalmaz, mint almalé formájában.

Forrás: https://medicalxpress.com/news/2019-10-quinn-nutrition-apple-day.html