Reggel felébredünk, kikelünk az ágyból és egyenesen a fürdőszobába vesszük az irányt, majd a tükörbe nézve észleljük, hogy karikásak a szemeink. Sokszor el is színeződik a szemeink alatti bőrterület, mely leginkább barnás, kékes-lilás árnyalatban nyilvánul meg. Biztos nem jól aludtunk, legyintünk rá. Az esetek egy részében ez valóban így is van, de nem minden esetben az alváshiány okozza ezt. Vannak, akiknél nem csak reggel, kialvatlanság után jelentkezik a karikás szem. Bizonyos betegségek és életmódbeli tényezők is szerepet játszhatnak a karikás szem kialakulásában.

Fotó: freepik.com

Mitől keletkeznek a karikák?

A szemünk körüli bőr nagyon vékony és rendkívül nagy érhálózattal rendelkezik. Ezek a vérerek átlátszódnak ezen a vékony, érzékeny bőrön. Genetikai adottság, hogy kinek milyen vékony ez a bőrterület és kinek mennyire lesznek karikásak a szemei. A relatíve vastagabb bőrrel megáldottaknál nagyon ritkán jelentkeznek karikák a szem környékén. Vannak, akik nem annyira szerencsések és náluk bizony elég gyakran kialakul.

Ilyenkor nyáron az allergia miatt még inkább kifejezettebbek lehetnek a tünetek, hiszen a szemviszketés miatt folyamatosan dörzsöljük szemeinket, továbbá az orrdugulással együtt az orr környéki bőrterület véráramlása is fokozódik, amely a vérerek enyhe mértékű megduzzadását okozza, így a vékony bőrünkön keresztül láthatóvá válnak a kis hajszálerek, melyek a sötét lilás elszíneződést okozzák.

Természetesen az alváshiány is okozhatja a tüneteket. De a hosszú ideje fennálló stressz, túlhajszolt életmód, a dohányzás, az élénkítő szerek túlzott fogyasztása és a kevés folyadékfogyasztás is elősegíti a karikás szemek megjelenését.

Bizonyos kozmetikumok és szemránckrémek is okozhatnak allergiás tüneteket, így méginkább fokozódik a sötét karikák kialakulásának esélye.

Az élet előre haladtával öregszünk és a bőrünk is öregszik, vékonyodik, kollagéntartalma csökken, íg mindinkább nagyobb az esélye annak, hogy hangsúlyosabban jelentkeznek a sötét karikák, mint korábban.

Hogyan kerülhetjük el a karikás szemet?

Akiknek genetikailag vékonyabb a bőrük, sajnos sok mindent nem tudnak tenni. Bizonyos kozmetikumokkal megpróbálható elfedni az érintett bőrterület, ez ajánlatos az idősebb embereknek is. Akiknél ismert a kiváltó ok, akkor náluk mindig azt érdemes megszüntetni. Aludjon többet, több folyadékot kell fogyasztani, kerülni kell az élénkítő hatású élvezeti szerek fogyasztását, kezelni kell az allergiát és a túlhajszolt életünket is kicsit lassítsuk le, hiszen tudjuk nagyon jól, hogy a szem a lélek tükre!