Szívünk egészségének megóvása a hosszú, egészséges élet egyik legfontosabb tényezője. A szív- és érrendszeri betegségek megelőzésének érdekében fontos többek között az egészséges étkezés, a rendszeres testmozgás, a dohányzás mellőzése, a mértékletes alkoholfogyasztás, mely tanácsok szerencsére viszonylag széles körben ismertek. Az elmúlt napokban azonban fény derült egy újabb, szívbetegség kialakulásának kockázatát mérséklő tényezőre, mely nem más, mint a kisállat, elsősorban kutyatartás.

A Kardiozive Brno 2030 elnevezésű tanulmány során a házi kedvencek, elsősorban kutya tartásának hatását vizsgálják szív- és érrendszeri betegségek kialakulására nézve. A jelenleg még folyamatban lévő tanulmányban hét szempontot vizsgáltak a résztvevőknél: BMI (body mass index; a testsúly kg-ban megadva osztva a testmagasság négyzete méterben megadva), étkezés, testmozgás, dohányzás, vérnyomás, vércukor, és koleszterinszint.

A kutatás során a háziállatot nem tartó résztvevők adatait hasonlították össze a háziállatot tartó résztvevők adataival, majd a kutyát tartó résztvevők adatait külön is viszonyították a másféle háziállatot tartó, valamint háziállatot nem tartó résztvevőkhöz.

A vizsgálat előzetes eredményei alapján azt találták, hogy a bármilyen háziállatot tartó résztvevők általánosságban több testmozgást végeztek, tudatosabban étkeztek és vércukorértékeik is jobbak voltak. A legkedvezőbb eredményeket azon háziállattal rendelkező résztvevők esetén találták, akiknek kutyájuk van.

A kutatás eredményei alapján tehát egyértelmű összefüggést találtak a szív- és érrendszeri egészség, valamint a háziállat, elsősorban kutyatartás között. Ez az eredmény a kutyatartás velejáróiból, elsősorban a kutyasétáltatásból, és a kedvencünk által tanúsított ragaszkodásból származik.

A kutyák tehát azáltal védik szívünket, hogy a kutyagazdik rendszeresebben mennek el kedvenceikkel sétálni, játszani, melynek következtében több testmozgást végeznek. A kutyatartás emellett csökkenti a mentális betegségek, valamint a társadalmi kirekesztettség kialakulásának kockázatát, melyek szintén rizikófaktorai a szív-és érrendszeri megbetegedések kialakulásának.

Ezen új eredmények fényében tehát kutyatartás, esetleg kutya, vagy egyéb kisállat örökbefogadása nem csak képletesen, de egészségügyileg is jót tesz az ember szívének. A kutyatartás persze önmagában nem elég a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzésére, de hozzájárul a testi és lelki egészségünk fenntartásához.

Fontos, hogy a kutyatartás csak abban az esetben javasolt, ha úgy érzi, képes megfelelően ellátni az állat szükségleteit, hiszen nem csak saját, hanem házi kedvencünk jólétét is szem előtt kell tartani!

Forrás: https://medicalxpress.com/news/2019-08-heart-friend-dog-ownership-cardiovascular.html

Fotó: pixabay.com