A legtöbben hallottuk már, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése, akár megfogadjuk ezt a tanácsot, akár nem. Reggeliznünk mindenképpen érdemes, hiszen ahhoz, hogy szervezetünknek az újabb nap fáradalmaihoz és kihívásaihoz elég energiája legyen, tápanyagra van szüksége. Azonban egy nemrég megjelent tanulmány szerint fokozottan igaz a serdülők esetén az, hogy oda kell figyelni a reggelizésre, mivel ezen étkezés kihagyása esetükben elhízáshoz vezethet.

Fotó: pixabay.com

Elsie C. O. Forkert és munkatársai által végzett kutatásban a serdülőkori elhízás hátterében álló lehetséges okokat vizsgálták, úgy, mint étkezési szokások, alvás, mozgás, ülő életmód. Mindezen tényezők függvényében a kutatók az elhízás mutatóit  figyelték meg a serdülőkön, pontosabban a derékkörfogatot valamint a BMI-t (body mass index, a testsúly kilogrammban megadva osztva a méterben megadott testmagasság négyzetével).

A vizsgálat eredményeként azt találták, hogy azon serdülők között, akik nem reggeliztek, magasabb volt az elhízás előfordulása, mint a reggelizők esetén. Ez az összefüggés minden más tényezőtől, például az alvási vagy mozgási szokásoktól függetlenül fennállt.

Az eredmények hátterében a kutatók feltételezése szerint az állhat, hogy az otthon nem reggeliző fiataloknak rendszertelen étkezési szokásaik alakulnak ki, valamint sokszor az iskolába menet, vagy az iskolában vásárolnak maguknak ennivalót. Ilyenkor azonban az egészséges reggeli ételek, mint például tejtermékek, teljes kiőrlésű pékáruk, gyümölcsök helyett magasabb kalóriatartalmú, cukros ételeket és üdítőitalokat, esetleg gyorséttermi késztermékeket választanak. Az utóbbi ételek pedig, mint tudjuk, egyértelműen elhízáshoz vezethetnek.

A fiatalkori elhízás kialakulásában a kutatók szerint továbbá nem csak a reggeli kihagyása, és a következményesen kialakuló rendszertelen és egészségtelen étkezés játszhat szerepet, hanem egyéb szokások is. A vizsgálatban részt vevő azon fiatalok esetén, akik inkább ülő életmódot folytattak, tehát napi rendszerességű mozgás helyett inkább tévézéssel, internetezéssel, vagy számítógépes játékokkal töltötték idejüket, gyakrabban fordultak elő rendszertelen étkezési szokások, több egészségtelen ételt fogyasztottak, és sokszor kevesebbet is aludtak az átlagosnál.

A fiatalkori elhízás a későbbiekben rengeteg betegség kialakulásához vezethet: megnő például a 2-es típusú cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek, vagy tumoros betegségek kialakulásának kockázata. Éppen ezért már fiatalkorban szükséges és fontos odafigyelni a rendszeres, egészséges, tudatos táplálkozásra, valamint a megfelelő mennyiségű, rendszeres testmozgásra.

Továbbra sem bizonyított ugyan, hogy a reggeli volna a nap legfontosabb étkezése, egy dolog azonban biztos: az egészséges reggeli a rendszeres, tudatos táplálkozás fontos részét képezi, és a fiatalok egészséges felnőttekké válása érdekében mindenképpen érdemes reggelizéssel indítani a napot.

Forrás: https://m.medicalxpress.com/news/2019-07-adolescents-breakfast-obesity.html?fbclid=IwAR0DHh3riPmXdUKQzPMGjYgbSEnRo3c42GPSBUPJHZKSwghCOdGbBrPDkcw