Ne aggódjon, most kiderül!

Talán mindenki találkozott már a környezetében olyan emberrel, aki több órát tölt Instagram feed-jének görgetésével és a közösségi média böngészésével. Tagadhatatlan, hogy manapság már el sem tudjuk képzelni életünket okostelefonok nélkül, hiszen itt tartjuk a kapcsolatot barátainkkal, illetve már ügyeink jó részét is ezen platform segítségével intézzük. Attól, hogy valaki sokat lóg a telefonján ugyan még nem lesz beteg, de a tudomány egyre inkább úgy gondolja, hogy bizonyos esetekben mentális betegség is kialakulhat.

Fotó: pixabay.com

A hálózat csapdájában

Napjainkban a pszichológia már betegségként definiálja az irracionális félelmet attól, hogy valaki internet vagy mobil kapcsolat nélkül marad. A betegség a nomofóbia (no mobile phone phobia – nincs mobiltelefon fóbia) nevet kapta. Mint sok más mentális problémát, ezt is a fejlett, egyre inkább digitalizálódó társadalom keltette életre.

Hogyan vegyük észre?

A nomofóbia tünetei nagyon hasonlóak más fóbiákéhoz, emiatt sokszor nehéz elkülöníteni egyéb mentális zavaroktól. A tüneteket általában valamilyen esemény provokálja, mint például a mobiltelefon elvesztése, vagy alacsony akkumulátor töltöttség, illetve adott esetben már az internet kapcsolat elvesztése is ilyen tényező lehet. A leggyakrabban előforduló tünetek a szorongás, remegés, izzadás, zavarodottság, illetve néha heves szívdobogás is felléphet.

A nomofóbiás személyekre jellemző, hogy inkább a virtuális világban élnek, kerülik a valódi szociális interakciókat, sőt sokszor éjszaka is rendszeresen az értesítéseket figyelik telefonjukon. Olyan is előfordulhat, hogy több mobiltelefont tartanak maguknál, illetve külső akkumulátor nélkül a házból sem lépnek ki.

Mit tehetünk ellene?

Mint oly sok esetben, itt is a megelőzés a legfontosabb, amit már gyerekkorban célszerű elkezdeni. Fontos megjegyezni, hogy a teljes mobil- és internettilalom nem célravezető, inkább az a fontos, hogy a fiataloknak lehetőséget teremtsünk a valós interakciókra, például közösségi, illetve családi események formájában. Ezenkívül felnőttként (és persze gyerekként is) nagyon fontos, hogy foglalkozzunk mentális egészségünkkel, szánjunk időt valós szociális kapcsolatainkra, hiszen az ember egy társas lény. Természetesen érdemes arra is odafigyelni, hogy az online életünket korlátozzuk, és időnk nagyrészét ne a virtuális világban töltsük. Ha pedig már valakinél kialakult a fóbia, érdemes pszichológushoz, vagy pszichiáterhez fordulni, mivel léteznek kezelési módok, de ezek hatékonysága nem minden esetben 100%-os!

Források:

https://medicalxpress.com/news/2019-09-links-personality-traits-mobile-addiction.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6510111/