A magas vérnyomás diagnózis hallatán sokan talán csak legyintenek: "A szüleimnek is magas volt a vérnyomása" – és valamilyen mértékben igazuk is van. A magas vérnyomás ugyanis nem csak genetikai tényezőkön alapul, hanem az életmódon is múlik. Nézzük meg, milyen változtatásokra érdemes odafigyelnünk a magas vérnyomás megelőzésében és kezelésében.

Egészségtelen táplálkozás: A magas só- és alacsony káliumtartalmú étrend a magas vérnyomás alapvető rizikófaktora. A feldolgozott élelmiszerek, mint például a felvágottak és rágcsálnivalók, gyakran tartalmaznak túl sok sót. A káliumhiányt viszont könnyen pótolhatjuk például banán, krumpli, babfélék és joghurt fogyasztásával.

Túlsúly és elhízás: A túlsúly nem csak a szívet terheli meg, hanem gyakran jár együtt magas koleszterin- és trigliceridszinttel is. Az elhízás komoly egészségügyi kockázatokkal járhat, így az ideális testsúly elérésére és megtartására érdemes törekedni, szükség esetén dietetikus segítségével.

Mozgásszegény életmód: A rendszeres és sokoldalú mozgás, beleértve a kardióedzést és az izomfejlesztést is, pozitív hatással van a szív- és érrendszerre, valamint a cukor- és zsíranyagcserére. A mozgásterapeuta segíthet a személyre szabott edzésterv kialakításában.

Túlzott alkoholfogyasztás: Az alkohol átmenetileg emelheti a vérnyomást, de ha rendszeresen fogyasztjuk, hosszú távú emelkedéssel is számolhatunk.

Dohányzás: A dohányzás ismert egészségromboló hatásairól, például az érelmeszesedésről és a daganatok kialakulásának kockázatáról. A nikotin érösszehúzó hatása és a szén-monoxid belégzése tovább rontja a helyzetet.

Összességében a magas vérnyomás sokszor örökletes, de az életmódváltással és egészségesebb szokások kialakításával hatékonyan kezelhető és megelőzhető. Az egészséges táplálkozás, a rendszeres mozgás, a túlsúly leküzdése, az alkohol és a dohányzás kerülése mind része ennek a folyamatnak. A megfelelő életmódbeli változtatásokkal tehát nemcsak a vérnyomásértékeinket tarthatjuk normális szinten, de általános egészségünket is javíthatjuk.

Fotó: pixabay.com