A túl sok gyomorsav sok embernek okoz problémát, ráadásul a fokozott savtermelődés hozzájárulhat a reflux betegség kialakulásához is. Bizonyos élelmiszerek, ételek fogyasztása irritálja a gyomornyálkahártyát és gyomorsav túltermelődéshez, gyomorégéshez vezethet. Az alábbiakban olyan „gyomorkímélő” élelmiszereket is ajánlunk, melyek fogyasztása elősegítik a gyomorsav közömbösítését és „felszívják” a felesleges savakat.

Az emésztés során gyomrunkban nem csak olyan enzimek termelődnek, melyek a különböző ételek lebontásához nélkülözhetetlenek, hanem nagy mennyiségű gyomorsav is. A fokozott savtermelődés a gyomornyálkahártya irritációját okozhatja, valamint ha a túl sok gyomorsav a nyelőcsőbe is bekerül, akkor az reflux betegség kialakulásához vezethet, melynek tünetei a mellkasi fájdalom, gyomorégés, gombócérzés a torokban, esetleg nem szűnő, száraz köhögés. Ez a kórállapot számos okra vezethető vissza, mint például a terhesség, túlsúly, túl szoros ruházat viselése. Ezen tényezők egy plusz nyomást gyakorolnak a gyomorra.

Bizonyos ételek és italok is fokozhatják a gyomorsav túltermelődést elsősorban a gyomornyálkahártya irritációja révén. A leggyakrabban a hagyma, fokhagyma, a paradicsom és a különböző citrusfélék fogyasztása okozhat gyomorsav túltermelődést, de a csokoládé sem kíméli a gyomrot. A különböző koffein tartalmú és szénsavas üdítőitalok fogyasztása szintén hozzájárul a gyomorégés kialakulásához. Tehát ezen ételek és italok fogyasztását kerülni kell, ha gyakran ég a gyomrunk.

Mit együnk, ha túlságosan ég a gyomrunk?

Vannak szerencsére olyan élelmiszerek, amelyek fogyasztásával csökkenthető a túlzott gyomorsav termelődés. Ilyen "savcsökkentő" ételek a köles, zabpehely, kukoricadara, rizs, banán, sárgarépa, sütőtök, dinnyefélék, főtt tojás. A puffasztott natúr gabonapelyhek szintén „felszívják” a felesleges gyomorsavat.

Vannak savközömbösítő készítmények, melyek bizonyítottan hozzájárulnak a gyomorégés panaszainak enyhítésére. Ilyen savközömbösítő a szódabikarbóna, a magnézium-oxid, magnézium-hidroxid és az alumínium hidroxid. Ezek a készítmények recept nélkül kaphatóak, de megjegyzendő, hogy tartós és korlátlan szedésük nem ajánlott!

Amennyiben túl gyakorivá válik a gyomorégés, mint panasz, akkor érdemes felkeresni egy gasztroenterológus szakorvost, aki egy részletes kivizsgálás után a megfelelő terápiát megjavasolhatja.

Fotó: pixabay.com