Az utóbbi évtizedekben a hagyományos cukor kiváltására sokféle alternatív megoldás jelent meg, mind mesterséges, mind természetes eredetű édesítőszerek formájában. Az édesítőszerek megjelenését sokan szkeptikusan fogadták, és használatuk egészségre gyakorolt hatásai körül a mai napig rengeteg a kérdés.

A finomított cukor helyett alkalmazott édesítőszerek lehetnek természetes, vagy mesterséges édesítőszerek.

A mesterséges édesítőszerek kiindulási alapanyagai lehetnek természetes anyagok, vagy akár maga a cukor is, azonban közös jellemzőjük, hogy a végtermék mesterséges úton kerül előállításra. Az Európai Unióban engedélyezett mesterséges édesítőszerek például a szacharin, aszpartám, aszpartám-aceszulfám só, aceszulfám-K, vagy a szukralóz.  A természetes édesítőszerek a nevüknek megfelelően a természetben is megtalálható anyagokból készülnek mesterséges átalakítás nélkül. Ma a legelterjedtebb természetes édesítőszer talán a sztevia.

Milyen pozitív hatásai vannak az édesítőszereknek?

Az édesítőszerekről általában elmondható, hogy a hagyományos cukornál erőteljesebb édes ízük van, így kisebb mennyiség használata is elegendő a megfelelő édes íz eléréséhez. Mivel a legtöbb mesterséges és természetes édesítő vagy nem szívódik fel, vagy nem kerül lebontásra a szervezetben, így a cukorral ellentétben gyakorlatilag nincs kalóriatartalmuk. Ennek következtében a csak édesítőszereket tartalmazó, cukormentes ételek és italok joggal nevezhetők diétásnak, hiszen alacsony kalóriatartalmuk miatt hozzájárulhatnak a testsúlycsökkentéshez. Fontos itt megjegyezni, hogy a „diétás”, cukormentes élelmiszerek fogyasztása súlycsökkentéshez nem elegendő, rendszeres mozgás, életmódváltoztatás is szükséges mellette!

Cukorbetegségben szenvedők esetén az édesítőszerek használata megfelelő alternatívát jelent a cukrok helyett, hiszen az édesítőszerek a hagyományos cukorral szemben nem növelik a vércukorszintet, ellenben kis mennyiségben is ugyanúgy elérhető velük az édes íz.

Mik lehetnek az édesítőszerek hátulütői?

A mai napig rengeteg vizsgálat folyik az édesítőszerek használatának rövid- és hosszútávú egészségre gyakorolt hatásának megértésére. Mind Európában, mind a világ többi részén szigorú szabályozás vonatkozik az édesítőszerek használatára, valamint a napi ajánlott maximális bevitelük is meg van határozva.

Több édesítőszerrel, köztük a szacharinnal kapcsolatban felmerült, hogy rákot okoz használatuk, azonban ezen hatást egyetlen vizsgálat során sem sikerült eddig igazolni.

Míg az édesítőszerek használata éppen a cukorfogyasztás negatív hatásainak kivédésére szolgálna, ennek ellenére egy 2009-ben megjelent tanulmány szerint a napi szinten diétás üdítőt fogyasztók között 36%-al nőtt a metabolikus szindróma (elhízás, inzulin intolerancia, magas vérzsír szint, magas vérnyomás) kockázata, valamint 67%-al növekedett 2. típusú cukorbetegség kialakulásának esélye.

Az édesítőszerek negatív hatásának hátterében több ok is feltételezhető. Az egyik, hogy a cukormentes élelmiszerek fogyasztásával „megspórolt” kalóriákat hajlamosak vagyunk magas kalóriatartalmú ételek fogyasztásával pótolni, mondván, hogy ha diétás kólát kérünk, bele fog még férni az a második sajtburger.

További oka lehet az édesítőszerek negatív egészségre gyakorolt hatásának, hogy intenzív édes ízük miatt átalakul ízérzésünk, és nagyobb valószínűséggel fogunk édesítőszert tartalmazó édesség után nyúlni, mint természetes cukrokat tartalmazó étel után. Az édesítőszereket tartalmazó ételek és italok azonban általában többszörösen feldolgozott élelmiszerek, melyek rost-, vitamin-, és ásványi anyag tartalma sokkal alacsonyabb, mint a természetes cukrokat tartalmazó ételeké.

Édesítőszerek vs. cukor: melyik tehát a jó megoldás?

Tagadhatatlan, hogy az édesítőszereknek rengeteg előnye van a finomított cukorhoz képest, főleg cukorbetegek számára, és mértékletes fogyasztásuk előnyös a finomított cukorral szemben. Azonban fontos odafigyelnünk, hogy a feldolgozott ételek mellett természetes eredetű cukrok is részét képezzék a táplálkozásunknak, hiszen a gyümölcsökben található cukor, rostok, és egyéb tápanyagok az egészséges táplálkozáshoz nélkülözhetetlenek.

A cukormentes, diétás tehát nem feltétlenül egyenlő az egészségessel, és legyen szó cukorról, vagy édesítőszerről, a kulcsszó minden esetben a mértékletesség és a kiegyensúlyozott táplálkozás!

Jennifer A. Nettleton et al.: Diet Soda Intake and Risk of Incident Metabolic Syndrome and Type 2 Diabetes in the Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis (MESA)