Egy új kutatás ezt állítja.

A mellrák előfordulása a többi tumoros megbetegedéshez hasonlóan egyre növekvő tendenciát mutat, így a betegség kezelése mellett a lehetséges kiváltó okok keresésére, ezzel pedig a megelőzés lehetőségeinek megtalálása egyre nagyobb hangsúlyt kap.

Fotó: pixabay.com

A különböző típusú emlődaganatok kialakulásának hátterében számtalan okot feltételeznek, és a további tényezők feltárására is rengeteg kutatás folyik. Gary Fraser és munkatársai az International Journal of Epidemiology című folyóiratban megjelentetett tanulmányuk eredménye szerint újabb feltételezett hajlamosító tényezőt azonosítottak: az állati eredetű tej fogyasztását.

A kutatás keretein belül kb. 53,000 észak-amerikai hölgy egészségi állapotát követték 8 éven keresztül, akik közül a vizsgálat kezdetekor senkinél nem volt ismert emlődaganat. A résztvevőktől részletes családi és személyes anamnézist vettek fel, valamint kérdőívek használata segítségével követték az állati eredetű, valamint növényi eredetű tejtermékek fogyasztását.

A vizsgálati időszak végére 1,057 hölgy esetén diagnosztizáltak emlődaganatot. A kérdőíveket összevetve az emlődaganatok kialakulásával azt találták, hogy azok esetén, akik napi szinten legalább negyed pohár tejet fogyasztottak, magasabb volt mellrák kialakulásának kockázata.

Azt is megfigyelték a kutatók, hogy minél nagyobb mennyiségben fogyaszt valaki állati eredetű tejet, annál jobban megnő az emlődaganat kialakulásának kockázata: napi rendszerességgel negyed pohár tej fogyasztása esetén 30%-ra, míg 1 pohár tej fogyasztása esetén 50%-ra, 2-3 pohárnál már akár 70-80 %-ra növekedhet mellrák kialakulásának kockázata.

Tejtermékek, mint a joghurt vagy a sajt fogyasztása esetén nem figyelték meg a mellrák kockázatának emelkedését, valamint a szójatej fogyasztók esetén sem figyeltek meg összefüggést emlődaganat kialakulásával. Az állati tejtermékek fogyasztásának mellrák kockázatra gyakorolt hatását nem befolyásolta továbbá a tejek zsírtartalma.

A kutatók által leírt eredmények összhangban vannak egy korábbi megfigyeléssel, mely szerint a vegetariánus értendet fogyasztók körében az átlag populációhoz képest alacsonyabb a mellrák kialakulásának valószínűsége, míg ez a lacto-ovo-vegetariánusok esetén, akik a növényi étrend mellett tejtermékeket is fogyasztanak, ilyen összefüggés nem figyelhető meg.

Egyelőre nem egyértelmű, hogy mi állhat a jelenség hátterében, azonban tekintettel arra, hogy az emlődaganatok bizonyos típusainak növekedése az ösztrogén, illetve progszteron nevű hormonok által befolyásolt, a tejfogyasztás kedvezőtlen hatásai eredhetnek a tejek magas hormontartalmából.

Tekintettel arra, hogy a jelenlegi táplálkozási javaslatok tartalmazzák a tej- és tejtermékek napi rendszerességű fogyasztását az egészséges, változatos étrend részeként, az új megfigyelések tükrében szükség lehet ezen ajánlások újragondolására, valamint további vizsgálatokra a leírt összefüggések pontosabb megértése érdekében.

Forrás: https://medicalxpress.com/news/2020-02-associates-intake-dairy-greater-breast.html