A vörösbor jótékony hatásairól már elődeink is tudtak, azonban az utóbbi évek tudományos kutatásai során egyre több előnyös tulajdonságára derült fény. Míg az alkoholfogyasztás általánosságban kerülendő, napi 1-2 pohár vörösbor fogyasztása nem csak megengedett, de kifejezetten pozitív hatással is lehet egészségünkre nézve.

​Fotó: pixabay.com

A vörösbor jellegzetes színét a szőlő héjából kioldódó vegyületek adják, azonban a szőlőhéjban nem csak a színért, de a jótékony hatásokért felelős anyagok is megtalálhatóak. Ezek az anyagok elsősorban az ún. polifenolok, melyek nem csak a szőlőben, hanem többféle gyümölcs héjában is megtalálhatóak, és egészségre gyakorolt előnyös tulajdonságaikért elsősorban antioxidáns hatásuk a felelős.

A vörösbor jótékony hatásait az ún. francia paradoxon szemlélteti legjobban: a franciák magas zsírtartalmú étkezése, valamint jellemzően mozgásban szegényebb életmódjuk ellenére a szív- és érrendszeri megbetegedések száma alacsonyabb Franciaországban, mint más országokban. Ez a jelenség valószínűleg a franciák mértékletes, minőségi vörösbor fogyasztására vezethető vissza, ezen belül pedig a vörösbor magas antioxidáns tartalmára, mely védő hatással van szív- és érrendszerünkre.

A szív-és érrendszert érintő jótékony hatások a már említett polifenoloknak, elsősorban a resveratrol nevű vegyületnek köszönhetőek. Ezek az antioxidáns hatással rendelkező vegyületek csökkentik a vérben az ún. "rossz koleszterin", az LDL mennyiségét, melynek magas szintje érelmeszesedést okozva mind a szívet, mind az érrendszert károsítja. A vörösbor fogyasztása továbbá gátolja a vérlemezkék összecsapzódását, így csökkenti a vérrögök kialakulásának kockázatát, tehát ezen hatása is védelmet nyújt az érrendszer számára.

Egy nemrég megjelent kutatás eredményei alapján mindezeken túl a vörösbor hozzájárul az egészséges bélflóra fenntartásához, mely feltehetően magyarázhatja egészségre gyakorolt előnyös hatásainak jó részét. A normál bélflóra felborulása gyenge immunrendszert, súlygyarapodást, és magasabb koleszterinszintet is okozhat, így fenntartása több szempontból is kifejezetten fontos.

A bélflóra sokszínűségének elősegítéséért feltehetően szintén a vörösborban lévő polifenolok a felelősek, melyek táplálják a szervezetünkben normálisan előforduló bélbaktériumokat. Ennek a hatásnak a következtében a vörösbort fogyasztók körében kisebb arányban fordult elő elhízás, és vérükben is alacsonyabb koleszterinszinteket mértek.

A kutatás keretein belül többféle alkohol bélflórára kifejtett hatását is megvizsgálták, azonban a vörösborral ellentétben a fehér bor, sör, cider, és égetett szeszek esetén nem sikerült bélflórára kifejtett jótékony hatást megfigyelni.

A vörösbor mértékletes fogyasztása tehát segíthet megelőzni a szív-és érrendszeri betegségeket, csökkenti a vér „rossz koleszterin” szintjét, és a normál bélflóra fenntartásában is segíthet. Nőknek naponta max. 1-2 dl, míg férfiaknak max. 2-3 dl vörösbor fogyasztása javasolt a jótékony hatások érvényesülése érdekében.

Fontos, hogy a vörösbor jótékony hatásai csak minőségi, valóban szőlőből készült vörösbor fogyasztása esetén jelennek meg, valamint az ajánlott maximális napi mennyiség túllépése esetén az alkoholfogyasztás negatív következményei érvényesülnek! A vörösbor fogyasztása tilos terhesség, valamint egyes betegségek és gyógyszerek szedése esetén, így ilyen esetekben mindig tájékozódjon arról, megengedett-e Önnek alkoholt fogyasztania!

Forrás:  https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-disease/in-depth/red-wine/art-20048281