„Menjünk ki a napra, hogy gyűjtsünk egy kis D-vitamint!” – Szinte mindenki számára ismerős mondat, azonban az már kevéssé széles körben ismert, vajon miért is van szükségünk a napra a D-vitamin begyűjtéséhez, és mi is a szerepe a D-vitaminnak szervezetünkben?

Mi is az a D-vitamin?

A D-vitamint a zsírban oldódó vitaminok közé soroljuk, valójában azonban nem is a vitaminok, hanem inkább a hormonok közé sorolható. Míg a vitaminok definíció alapján olyan vegyületek, melyeket az emberi szervezet nem képes előállítani, ezért a táplálékkel kell bevinni a szervezetbe, a D-vitamin -nagyrészt- az előanyagából bőrünkben keletkezik UV-B sugárzás hatására.

A D-vitamin megtalálható egyes táplálékokban is, mint a tejtermékek, egyes halfajták, vagy a tojás, azonban csupán a táplálkozással nem lehet megfelelő mértékben fedezni szervezetünk D-vitamin igényét. Ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű D-vitamin legyen szervezetünkben, naponta 15-30 percet szükséges a napfényen töltenünk. A késő őszi, téli időszakban a bőrünket érő napsugárzás erőssége azonban nem minden esetben elegendő a megfelelő mennyiségű D-vitamin előállításhoz, ilyenkor D-vitamin pótlás válhat szükségessé.

Mi a D-vitamin feladata?

A D-vitamin nélkülözhetetlen szervezetünk megfelelő kálcium-anyagcseréjéhez. Segíti a kálcium felvételét a bélrendszerből, valamint a beépülését a csontokba, így hozzájárulva az egészséges csontrendszer fenntartásához. Kifejezetten fontos megfelelő D-vitamin a gyermekeknek, hiszen a növekedés során a csontok és a fogazat felépítéséhez nagy mennyiségű kálcium beépülésére van szükség.

A D-vitamin ezen túl elengedhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez is, és a megfelelő gyermekkori D-vitamin bevitel csökkenti későbbiekben az allergiás betegségek kialakulásának kockázatát. Egyes források szerint a D-vitamin csökkenti továbbá a cukorbetegség, szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint daganatos betegségek kialakulásának valószínűségét is, de ezeken kívül még számos betegség kockázatának csökkentésével is összefüggésbe hozták a megfelelő D-vitamin bevitelt.

Mik a D-vitamin hiány tünetei?

A D-vitamin hiány több okból is kialakulhat, elsősorban akkor, ha nem éri elegendő napfény bőrünket. Ennek oka lehet az, hogy nem tartózkodunk eleget a napfényen, de a magas faktorú naptejek, vagy a testfelület nagy részét takaró ruházat is állhat a háttérben. D-vitamin hiányhoz vezethetnek továbbá egyes krónikus betegségek, például vesebetegségek, vagy a helytelen táplálkozás, és a tápcsatornai felszívódási zavarok is.

A D-vitamin hiány tünetei felnőttkorban változatosak lehetnek. Jelentkezhet fáradtság, hajhullás, gyakori megbetegedések, rossz hangulat és közérzet, izomgyengeség, izom- és csontfájdalmak. Amennyiben a D-vitamin hiány sokáig fennáll,

kialakulhat csontritkulás, elhízás, cukorbetegség, krónikus fáradtság, és akár neurodegeneratív zavarok is.

Amennyiben a D-vitamin hiány gyermekeknél alakul ki, a csontépítés esetükben zavart szenved, így görbe, könnyen törőcsontok, puha koponyacsontok, gyenge fogazat alakul ki. Tehát a gyermekeknél kifejezetten fontos a megfelelő D-vitamin szint fenntartása.

Mennyi a szükséges D-vitamin bevitel?

Csecsemőknek átalgosan napi 400-1000 NE, gyermekeknek napi 600-1000 NE, felnőtteknek napi 1500-2000 NE bevitele javasolt.

A tavaszi és nyári hónapokban általában nem szükséges a D-vitamin pótlás, azonban a késő őszi és téli hónapokban a gyengébb napsugárzás miatti alacsonyabb D-vitamin előállítás végett javasolt a D-vitamin pótlása. Mivel a D-vitamin szervezetben betöltött szerepéhez nélkülözhetetlen a megfelelő magnézium és kálcium bevitel, a D-vitamin pótlása mellett ezek pótlására is szükség lehet.

A megfelelő D-vitamin szint szervezetünkben tehát kifejezetten fontos, ezért érdemes odafigyelni a tudatos táplálkozásra, és arra, hogy megfelelő mennyiségű időt töltsünk napon, szükség esetén pedig D-vitamin készítményekkel pótoljuk szervezetünk vitaminhiányát.

Fontos, hogy a D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, így a szervezetben felhalmozódik, ezért a túlzott D-vitamin bevitelnek káros hatásai is lehetnek. Az életkor, testsúly, esetleges betegségek vagy várandósság miatt mindenkinek eltérő a D-vitamin szükséglete, így a D-vitamin pótlás mennyiségét is egyénre szabottan kell meghatározni. A túlzott, vagy éppen nem elégséges D-vitamin pótlás elkerülésének érdekében a D-vitamin készítmények szedése előtt mindenképpen konzultáljon háziorvosával, kezelőorvosával!

Fotó: pixabay.com