A dohányzásról való leszokásnak számtalan rövid- és hosszútávú előnye van egészségünkre nézve

A dohányzás világszerte a megelőzhető halálozások egyik vezető oka, a leszokás azonban rengeteg ember számára szinte magvalósíthatatlan célnak tűnik. A legtöbben úgy gondolják, hogy mind a dohányzás, mind a leszokás hatásai csak hosszútávon érvényesülnek, azonban ez nem így van: a leszokással járó előnyök azonnal, néhány nap elteltével, és persze hosszú távon is megjelennek.

A dohányzásról való leszokás nagy elszántságot és kitartást igényel, azonban egészségünkre gyakorolt jótékony hatásai miatt minden dohányzó számára javasolt megtenni. Bár nehéz megtenni az első lépést és letenni a cigarettát, a leszokás jótékony hatásait már akár 1 órával az utolsó cigaretta elszívása után érezhetjük, mely segíthet megszilárdítani az elhatározásunkat.

De nézzük is meg időrendben, mi történik, ha letesszük a cigarettát!

1 óra elteltével: Az utolsó cigaretta elszívása után testünk szinte azonnal elkezd regenerálódni a dohányzás káros hatásaiból – már akár 20 perc elteltével elkezd csökkenni a dohányzás miatt megemelkedett pulzusunk, majd elkezd csökkenni a vérnyomás és normalizálódik a keringés.

12 óra elteltével: A cigarettafüstben számtalan mérgező vegyület található, köztük a szén-monoxid, mely a vörösvértestekhez kapcsolódva meggátolja az oxigén felvételét a tüdőből, így csökkentve a vér oxigénszintjét. Kb. egy fél nap alatt a szervezetünk eltávolítja a cigarettafüstből belélegzett szén-monoxidot, normalizálva a véroxigén-szintet.

1 nap elteltével: Már egy nap elteltével csökken a szívinfarktus és a stroke kockázata – a dohányzás a jó koleszterin csökkentése és a vérrögképződés fokozása révén növeli ezeknek a kockázatát. A vérnyomás tovább csökken, így csökken a magasvérnyomás okozta szívbetegség kockázata is.

2 nap elteltével: A dohányzás megváltoztatja a szaglást és az ízlelést – a leszokás második napjától kezdve észrevehetően erőteljesebbé válnak az ízek, és javul a szaglás is.

3 nap elteltével: A dohányzásról való leszokás 3. napján elkezd csökkenni a szervezet nikotin szintje – míg az a normális, ha a szervezetben egyáltalán nincs nikotin, a dohányzók szervezete hozzá van szokva a magas nikotinszinthez, így a 3. naptól nikotin elvonási tünetek alakulhatnak ki: hangulatingadozás és irritáltság, valamint a dohányzás utáni sóvárgás.

1 hónap elteltével: Már az első hónap alatt elkezd javulni a tüdőfunkció – ahogy a tüdő elkezd regenerálódni, érezhetően kevesebb lesz a köhögés, és ritkábban fordul elő nehézlégzés. Észrevehetően jobban megy majd a sport is: könnyebben végezhető a futás és a kardioedzés, melyeket a dohányzás hatásai megnehezítenek.

1-3 hónap elteltével: Ahogy egyre több idő telik el, egyre javul a keringés.

9 hónap elteltével: Tovább regenerálódik a tüdő, javul a tüdő öntisztuló képessége, így azt veheti észre a korábbi dohányos, hogy csökken a tüdőt érintő fertőzések, megfázások gyakorisága.

1 év elteltével: A leszokást követő egy év elteltével kb. a felére csökken a szív- és érrendszeri kockázat, mely egy év elteltével is folyamatosan tovább csökken.

5 év elteltével: A dohányfüstben lévő méreganyagok hatására az artériák és kiserek átmérője csökken, mely miatt megnő a vérrögök kialakulásának kockázata, mely stroke-hoz vezethet. A leszokást követően 5 évvel elkezdődik az erek regenerációja, így elkezdenek ismét kitágulni, és így a vérrögképződés kockázatának csökkenésével csökken a stroke rizikója is.

Ahogy az erek tovább gyógyulnak, tovább csökken a stroke kialakulásának kockázata az elkövetkezendő kb. 10 éven keresztül.

10 év elteltével: A tüdőrák kialakulásának kockázata a leszokást követően 10 év alatt kb. felére csökken azokhoz az emberekhez képest, akik továbbra is dohányoznak, valamint a száj-, garat- és hasnyálmirigy-daganatok kialakulásának kockázata is csökken.

15 év elteltével: A leszokás után 15 évvel a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázata megegyezik a nem-dohányzók kockázatával, valamint a hasnyálmirigy-daganat kialakulásának kockázata is erre a szintre csökken.

20 év elteltével: Az utolsó cigaretta elszívása után kb. 20 évvel a dohányzással összefüggő okokból történő halálozás kockázata lecsökken arra a szintre, mintha soha az életben nem dohányoztunk volna – ide értendő a tüdőbetegségek, daganatok, valamint szív- és érrendszeri megbetegedések okozta halálozás.

A dohányzásról való leszokásnak tehát számtalan rövid- és hosszútávú előnye van egészségünkre nézve, mivel a dohányzás növeli a tüdőbetegségek, daganatos megbetegedések, valamint a szív- és érrendszeri betegségek és szövődményeinek kialakulásának kockázatát, valamint az ezekkel összefüggő halálozást.

Bár a leszokás hosszú és a legtöbb esetben nagy elszántságot és kitartást igénylő folyamat, egészségünk megőrzése, visszanyerése érdekében mindenképpen fontos a dohányzásról való leszokás.

Forrás: https://www.medicalnewstoday.com/articles/317956#timeline

Fotó: pixabay.com