Egy februárban megjelent tanulmány a nagydózisú cink-glukonát és C-vitamin hatását vizsgálta a SARS-CoV-2 (koronavírus) fertőzésen átesett betegek körében. A vizsgálat célja annak meghatározása volt, hogy a cink és/vagy az aszkorbinsav csökkenti-e a SARS-CoV-2-vel kapcsolatos tünetek súlyosságát vagy időtartamát a szokásos ellátáshoz képest.
A cink-glukonát és az aszkorbinsav egy vény nélkül kapható étrendkiegészítő, melyeket a betegek vírusos megbetegedések kezelésére szednek. A cink állítólag növeli a polimorfonukleáris sejtek képességét a fertőzés elleni küzdelemben, míg az aszkorbinsav pedig antioxidáns hatásával szerepet játszhat az immunválaszban. Korlátozott bizonyítékok utalnak arra, hogy az aszkorbinsav és a cink-glukonát nagy dózisban történő alkalmazása csökkentheti a légúti tünetek időtartamát és a tünetek súlyosságát COVID-19 betegségben.
A randomizált, 214 fő részvételével történt vizsgálatban a nagy dózisban alkalmazott cink-glukonát és C-vitamin se külön, se együtt nem befolyásolta a COVID-19 betegeknél a tünetek lefolyásának időtartamát a szokásos kezeléshez képest. A vizsgálati adatok szerint a cink-glukonát és az aszkorbinsav szerepe a tünetek csökkentésében és a SARS-CoV-2 fertőzéssel diagnosztizált betegek gyógyulásában egyenlőre bizonytalan.
Konklúzió:
Ebben a randomizált klinikai vizsgálatban SARS-CoV-2-vel diagnosztizált ambuláns betegeket nagy dózisú cink-glukonáttal, aszkorbinsavval vagy ezek kombinációjával kezeltek. A vizsgálat eredménye szerint ezen étrendkiegészítők alkalmazása COVID-19 betegségben, a szokásos ellátáshoz képest nem rövidítették le szignifikánsan a vírussal járó tünetek (COVID-19 megbegetedés) időtartamát.
Forrás: https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2776305
Fotó: pixabay.com