Több helyről ellentétes információkat kaptam a maszk újrahasználatával kapcsolatban. Gyógyszertárban vásárolt FFP2 maszkot használunk. Valahol azt mondják, hogy használat után rögtön kuka, valahol azt, hogy ha 3-4 napot hagyjuk kiszellőzni, akkor újra használható. Más úgy véli, hogy kimosható, és utána hordható addig, míg nem bolyhosodik, vagy láthatóan nem ment tönkre.

Mi az igazság?

Az emberek 90%-a újrahasználja a maszkját, és nem vesz naponta újat (az ismeretségi körömben mindenki) és sajnos a bkv-n nem egy embert látok már szemmel látható koszos maszkban is. Illetve miért nem lehet szellőztetés / mosás után újrahasználni, ha elvileg a vírus 3 nap után elhal a tárgyakon?

Szeretném tanácsukat kérni ebben. Bevallom, én eddig utóbbi két módszert alkalmaztam, de a mosástól (gépi és kézi mosástól) egy idő után "elszagosodott", ilyenkor kukába került. De elegendő a kiszellőztetés, vagy tényleg egyszeri használat (itt 8 órás időtartamot értek minimum) után kukázni kellene?

Orvos válasza:

Az FFP grádusú maszkok védelmi barrierjét alapvetően két tényező határozza meg:

  1.  az egymásra épülő rétegek száma és vastagsága,
  2. az egyes rétegek porózussága, és a szövetszálak között fellépő sztatikus fizikai erők.

Amennyiben ezekből egy vagy kettő sérül, az egész maszk védelme csökken. A szellőztetés valószínűleg semmi kárt nem tesz az utóbbi tényezőben, a mosás (pontosabban a mosószerben lévő vegyszerek, a magas hőfok és a centrifugálás) viszont tönkreteszi a maszk elektrosztatikus barrierét. Ugyanez igaz az agresszív vegyszerekre, egyéb fizikokémiai behatásokra.

Tehát összefoglalva: azon maszkok, melyeken a gyártó nem specifikálta expliciten, hogy egy megadott módszerrel tisztíthatóak vagy fertőtleníthetőek, azok EGYSZER HASZNÁLATOSAK.

Nem kétszer. Nem hatvankilencszer. Egyszer.

A maszkok tisztításával-fertőtlenítésével való laikus kísérlezetést semmiképp sem javasoljuk.

mask koronavírus

Fotó: pixabay.com