Körmünk bizonyos elváltozásai utalhatnak komolyabb megbetegedésekre is.

Körmeink egészsége sok mindent elárulhat a testünk egészségi állapotáról. Egyes szerveink, például májunk, tüdőnk, vagy a szívünk is küldhetnek ilyen formában jeleket, de a tápláltsági állapotunkról is árulkodhatnak körmeink. De hogyan is jelez nekünk szervezetünk a körmeinken keresztül, és milyen jelekre érdemes fokozottan odafigyelni?

Fotó: pixabay.com

A körmeink jelezhetnek bizonyos betegségeket színük változása, vagy a köröm felszínének, állagának változásán keresztül is.

A köröm sárgás elszíneződésének általában két oka lehet (a nem dohányzók körében): a köröm elsősorban gombás fertőzése, vagy túl gyakori körömlakk használat, de ritkán légúti betegség is állhat a hátterében. Amennyiben körömlakkot használunk, próbáljuk meg először megvárni, míg lenő az elszíneződött rész! Amennyiben továbbra is fennáll az elszíneződés, vagy nem használunk körömlakkot, érdemes felkeresni orvost a további kezelés céljából.

Kis, fehér foltok megjelenése elsősorban cink hiány jele lehet, de okozhatja gombás fertőzés, vagy a körmöt ért sérülés is. Ilyen esetekben általában a cink pótlás, valamint a változatos, vitamindús étrend megoldást jelent a problémára.

Ha a körmünk a normális, rózsaszínes árnyalathoz képest fehérebbé, sápadtabbá válik, súlyosabb állapotokra, vérszegénységre, szívbetegségre, májbetegségre, vagy alultápláltságra is utalhat, ezért ilyen esetekben érdemes orvoshoz fordulni ezek kizárása céljából.

Ha a normálisnál sötétebb, kékes, lilás árnyalatúvá válnak körmeink, azt jelenti, hogy a testünk nem kap elég oxigént. Ennek hátterében állhat tüdőbetegség, vagy szívbetegség is, így ilyen esetekben is érdemes orvoshoz fordulni.

Megjelenhetnek kis, fekete vonalkák a köröm alatt, melyek leginkább szálkákra hasonlítanak. Ezek a köröm alatti kisebb bevérzések, melyek a körmöt ért sérülések következtében alakulnak ki, és a köröm növekedésével idővel eltűnnek. Ha azonban nagyobb kiterjedésű, vagy el nem tűnő, sötét elszíneződést észlelünk, forduljunk orvoshoz, mert ritkán melanoma (egy fajta bőrdaganat) is állhat a háttérben!

Megjelenhetnek körmünkön barázdák, melyek közül a növésirányában kialakuló barázdák az életkor előrehaladtával is kialakulhatnak. A körömággyal párhuzamos barázdák hátterében állhat egyszerűen helytelen manikűr, de utalhatnak komolyabb betegségekre, például vérszegénységre, vesebetegségre is, így ha egyéb tünet is kíséri őket, érdemes orvoshoz fordulni.

A körmünk felületén megjelenhetnek apró, tűhegynyi bemélyedések, melyek hátterében állhat kezdődő psoriasis, vagy rheumatoid arthritis, így érdemes bőrgyógyászhoz fordulni ilyen esetekben.

A könnyen repedező, gyenge köröm hátterében általában nem betegség, hanem a körmök vízzel való túlzott érintkezése áll, például mosogatás, takarítás miatt, éppen ezért elsősorban nőket érinti. Ritkán állhat a háttérben a pajzsmirigy alulműködése is. Ilyen esetekben házimunka végzése során érdemes kesztyűt húzni a kellemetlenségek elkerülése végett, amennyiben ez sem segít, érdemes lehet a pajzsmirigyműködést kivizsgáltatni.

Körmünk elváltozásai tehát kialakulhatnak hétköznapi okokból is, de bizonyos elváltozások utalhatnak háttérben álló, komolyabb megbetegedésekre is. Érdemes tehát odafigyeli a körmeink által küldött jelekre, és főleg abban az esetben, ha további tünetek is megjelennek, orvoshoz fordulni a háttérben álló betegségek kivizsgálása érdekében.