Nem csak önmaga, de családja, környezete védelme érdekében is.

Bár a COVID-19 járvány még messze nem ért véget, nagyon fontos, hogy már most elkezdjünk foglalkozni egy másik, szintén veszélyes kórokozóval: az influenzával. Az ősz közeledtével nemsokára elérkezik a szezonális influenzajárvány időszaka, mely a még tomboló világjárvánnyal együtt sokkal több áldozatot szedhet az idei évben.

Mind a koronavírus, mind az influenzavírus felső légúti megbetegedést okoz, mely mindkét kórokozó esetén súlyos tünetekkel és szövődményekkel járhat. Egyelőre nem tudjuk, milyen következményei lehetnek, ha valaki egyszerre fertőződik koronavírussal és influenzával, azonban figyelembe véve, hogy önmagában a megbetegedések milyen súlyos kórképeket tudnak kialakítani, kettős fertőzés esetén igen rossz kimenetellel lehet számolni.

A két járvány párhuzamos jelenléte továbbá nem csak a kettős megfertőződés miatt veszélyes. Mivel mindkét kórokozó súlyos felső légúti megbetegedést okoz, amennyiben kórházi ellátás válik szükségessé, mind az influenza, mind a koronavírus esetén ugyanazon egészségügyi felszerelésre van szükség, így fennáll annak a veszélye, hogy a két vírus által okozott megbetegedések nagy száma kimeríti az egészségügy véges kapacitásait.

Míg a COVID-19 elleni védőoltás a szakértők szerint legkorábban jövő év elején válhat elérhetővé, az influenza elleni védőoltás minden influenzaszezon előtt elérhető bárki számára. Idén az eddigieknél is sokkal fontosabb, hogy aki teheti, beadassa magának az influenza elleni oltást, nem csak önmaga, de családja, környezete védelme érdekében is.

Az őszi influenzajárványok általában októberben indulnak, így az influenzaoltás felvételének ideális időpontja szeptember vége-október eleje. Kb. 2 hétre van szükség ahhoz, hogy megfelelő védelem alakuljon ki szervezetünkben a vírus ellen, így fontos, hogy még a járvány beindulása előtt beadassuk az oltást!

Mind az influenza, mind a koronavírus ugyanarra a rétegre a legveszélyesebb: elsősorban az idősek, krónikus betegségben szenvedők, immunszupprimált emberek esetén alakulhatnak ki súlyos, akár életveszélyes szövődmények.

Mivel az influenzának és a COVID-19 okozta megbetegedésnek igen hasonló tünetei vannak, nehéz megkülönböztetni a két megbetegedést. Mindkét járvány megfékezése érdekében különösen fontos, hogy aki felső légúti fertőzés tüneteit észleli magán, köhög, lázas, izomfájdalmai vannak, semmiképpen ne menjen közösségbe, amíg panaszai meg nem szűnnek, vagy ha súlyosbodnak, telefonon keresse fel háziorvosát, vagy súlyos esetben hívja a 112-t!

Idén tehát mindenki számára javasolt az influenza elleni védőoltás beadása, legkifejezettebben a 65 év feletti, valamint krónikus betegségben szenvedők esetén. Mindemellett továbbra is érvényes, hogy a COVID-19 (és egyben az influenza) okozta járvány megfékezése érdekében tartsuk be az óvintézkedéseket: viseljünk maszkot, ha közösségbe megyünk, tartsunk egymástól minimum 1-1,5 méter távolságot, és ügyeljünk a megfelelő kézhigiéniára!

Fotó: pixabay.com