Adunk egy tippet, mellyel könnyen belevághatsz az egészségtudatos életmódba.

Az Újévi fogadalmak ideje nemsokára eljön, így sokan már most azon törik a fejüket, vajon miben is érdemes változtatniuk a következő évben. Az életmódon változtatni kívánók az év első hónapjaiban gyakran vetik bele magukat a különböző testmozgási formákba, próbálnak ki valamilyen diétát. A megfelelő diéta keresése során érdemes megfontolni az időszakos böjtöt is, melynek jótékony hatásait a legújabb eredmények szerint a tudomány is alátámasztja.

Fotó: pixabay.com

A Johns Hopkins Medicine kutatója, Mark Mattson és munkatársai által a New England Journal of Medicine című folyóiratban megjelentetett tanulmány eredményei arra engednek következtetni, hogy az időszakos böjtölés jótékony hatásainak köszönhetően hozzájárulhat az egészségtudatos életmód folytatásához.

De mi is az az időszakos böjtölés, vagy eredeti nevén intermittent fasting? Az időszakos böjtölés egy táplálkozási módszer, melynek során táplálkozási és koplalási periódusok váltják egymást, és alapvetően két formáját különböztetjük meg.

Az első módszer szerint a hét minden napján csak napi 6-8 óra áll rendelkezésre a táplálkozásra, a böjtölő a nap fennmaradó részében koplal. A másik módszer, melyet 5:2 módszernek is neveznek, azon alapszik, hogy a hét egymást követő két napján a diétát folytató csökkentett mennyiségű kalóriát visz be (kb. 500-600 kcal-t), míg a másik 5 napon a megszokott módon táplálkozik.

Fontos odafigyelni arra, hogy bármelyik módszert is folytatjuk, a táplálkozási időszakok során ne vigyünk be a szokásosnál több kalóriát. Tehát: a koplalást követően ne „pótoljuk” a kimaradt kalóriákat plusz étkezésekkel vagy nassolással, hiszen így hatástalanná válik a böjtölés!

Számtalan, állatokon és emberen végzett kutatás bizonyítja, hogy a táplálkozás és koplalás váltakozása védő hatással van sejtjeink egészségére. Míg ennek pontos oka még nem tisztázott, feltételezhetően a sejtek anyagcseréjének megváltozásán alapszik.

Ez lényegében azt jelenti, hogy miután a sejtek energiatermelésükhöz felhasználják a könnyen elérhető cukrot, mely a bevitt táplálékból a véráram útján kerül hozzájuk, cukor hiányában egy lassabb folyamat során a szervezetben rendelkezésre álló zsírkészletek elégetésével termelik tovább az energiát.

A sejtek anyagcseréjének megváltozása segít a vércukorszint szabályozásban, növeli a stresszel szembeni ellenállóképességet és csökkenti a gyulladást. Egyes tanulmányok szerint a böjtölés emellett csökkenti a vérnyomást, a vérzsír szintet és a nyugalmi pulzusszámot is.

Egy korábban, a University Hospital of South Manchester NHS Foundation Trust kutatói által végzett tanulmány szerint az időszakos böjtölés az elhízással és cukorbetegséggel kapcsolatos rizikófaktorokat is csökkentheti. A kutatásban 100 túlsúlyos nő vett részt, és eredményként azt találták, hogy az 5:2 diétát folytató résztvevők súlycsökkenése megegyezett a kalóriacsökkentett diétát folytatókéval, azonban inzulinérzékenységük jobb értékeket mutatott, és haskörfogatukból is többet veszítettek.

A legújabb kutatási eredmények azt mutatják, hogy az időszakos böjtölés szellemi egészségünkre is jótékony hatással lehet. Míg további vizsgálatok szükségesek a témában, ha igazolódik az időszakos böjtölés memóriát és tanulást segítő hatása, nagy előrelépést jelenthet a demencia megelőzése és gyógyítása terén is.

Az időszakos böjtölés tartásához azonban akaraterőre és kitartásra van szükség, így nem mindenki számára ideális diéta. Ha azonban mégis úgy éreznénk, meggyőzőnek találjuk a tudományos érveket és kipróbálnánk, ügyeljünk a fokozatosságra! Szervezetünknek szüksége van egy kis időre, hogy hozzászokjon a táplálkozás és koplalás váltakozásához, így nem érdemes azonnal a mélyvízbe ugrani, kezdetben néhány hetes periódusokkal érdemes bevezetni a diétát az életünkbe.

A gyors eredményt ígérő diéták sokaságával ellentétben tehát az időszakos böjtölés jótékony hatásairól egyre több tudományos bizonyíték áll rendelkezésünkre. Bár a háttérben álló folyamatok még nem teljesen ismertek számunkra, az időszakos böjtölés számtalan előnyös tulajdonsággal rendelkezik egészségünkre nézve.

Fontos, hogy amennyiben az időszakos böjtölés mellett döntünk, megtaláljuk a számunkra megfelelő formáját, és ezt fokozatosan vezessük be az életünkbe, ezután pedig tartsuk magunkat hozzá, hiszen csak így fogjuk látni az eredményét!

Bármilyen fennálló betegség esetén érdemes a diéta megkezdése előtt kezelőorvossal, vagy dietetikussal konzultálni!

Forrás: https://medicalxpress.com/news/2019-12-intermittent-fasting-fast-longer.html

Ezúton szeretnénk megköszönni mindazoknak, akik 2019-ben a Mi a panasz? blogot látogatták és olvasták. Bízunk benne, hogy posztjainkkal hozzájárultunk az Önök egészségügyi ismereteinek bővítéséhez.

Köszönjük továbbá a Reblog szerkesztőinek és munkatársainak a 2019-ben nyújtott segítségüket és munkájukat.

2020-ban is arra törekszünk majd, hogy tartalmainkkal az Önök egészségét, egészségértését szolgáljuk!

Boldog Újévet Kívánunk! :)