Valóban lehet hatása a rákos sejtekre, de nem akárhogy!

Az utóbbi időben egyre több, tudományosan nem megalapozott hír és cikk jelent meg, mely szerint a C-vitamin (akár magasabb dózisban is adva) a rákos sejtek ellen is bevethető. Egy új kutatás szerint nemhogy hatásos lehet a C-vitamin a tumoros megbetegedésekben, hanem éppen ellenkezőleg: a C-vitamin a rákos sejtek túlélését segítheti elő.

Megdöbbentő felfedezésre jutottak Chilei kutatók. Nemrég publikáltak egy tanulmányt a Free Radical Biology and Medicine című folyóiratban, melyben a C-vitamin hatását is vizsgálták mellrákos sejtekben. A kutatók vizsgálati eredményei szerint az egyes rákos sejtek a C-vitamin újrahasznosítása révén jutottak hozzá a szükséges tápanyagokhoz, ezáltal segítve túlélésüket. Ezért a tudósok jövőbeni kutatásaik célkitűzései között a folyamatban résztvevő C-vitamin transzporter molekula tanulmányozása lesz.

Ez a tanulmány egyesek szerint eltemetheti azokat a rendszeresen felbukkanó írásokat, melyben akár orvosok is ajánlják a C-vitamin terápiát a tumorellenes kezelés kiegészítéseként.

A végrendelet megírása azonban várhat még magára, hiszen a nemzetközi szakirodalomban vannak tudományos érvek és ellenérvek is a C-vitamin terápia tumoros megbetegedésekben alkalmazott hatásosságára vonatkozóan.

Ezen cikkek és tanulmányok felsorolása a véges keretek miatt ebben a posztban nem lehetséges, de annyit elmondhatunk összefoglalóként, hogy a C-vitamin terápia (akár nagy dózisban alkalmazva is) hatásossága a tumorellenes terápiában tudományos bizonyítékokkal nem kellően alátámasztott.

Az eddigi tudományos bizonyítékok szerint leginkább kombinációban alkalmazva (kemo-és radioterápia + C-vitamin) és csak egyes daganattípusok esetén lehet hatásos a C-vitamin a tumorellenes kezelésben. Ennek egyértelmű igazolására azonban további klinikai vizsgálatok elvégzése szükséges.

Szeretnénk felhívni a figyelmet egy tévhitre! A C-vitamin kezelésnek önmagában alkalmazva NINCS tumorellenes hatása, nem gyógyítja a rákot! Minden esetben kövesse kezelőorvosa utasításait, javaslatait!

Fotó: pixabay.com