Az okok felderítése sokszor a kezelőorvos számára is nagy kihívást jelent

Bizonyára sokan éreztek már a torkukban kaparóérzést, amely miatt időnként krákogni kényszerültek. Ha ez állandósul, akkor betegséget is jelezhet. Az állandó torokköszörülés, krákogás nem csak az érintett személyt zavarja, hanem a környezetében élőket is. A kezelőorvos számára is nagy kihívást jelent ennek kivizsgálása, ezért nézzük meg mi állhat a torokköszörülés hátterében.

Fotó: pixabay.com

Több betegség, állapot és élvezeti szer is okozhat torokköszörülést:

  1. Reflux: amikor a gyomorsav visszaáramlik a nyelőcsőbe, melynek leggyakoribb tünetei az égő érzés a nyelőcsőben, torokban, esetleg a mellkasi fájdalom. Ilyenkor a gyomorsav nemcsak a nyelőcső területét irritálja, hanem a garatot és gégét is. A garat és gége gyomorsav irritációja okozza a refluxos betegek torokköszörülését. Ebben az esetben gasztroenterológussal együttműködve kell kezelni a problémát, és számítani kell savlekötő gyógyszer alkalmazására is.
  2. Hátsó garatfali csorgás: ez esetben az orrváladék mennyisége különféle betegségek esetén megnő és ez a garat felé távozik, ami állandóan irritálja a garatot és gégét. Hátsó garatfali csorgást leggyakrabban az orrmelléküreg-gyulladás, allergia, orrmandula gyulladás és egyéb az orrüreget érintő betegség okozhat. Ebben az esetben fül-orr-gégész segíthet.
  3. Dohányzás
  4. Gyógyszermellékhatás: bizonyos vérnyomáscsökkentők szedése nemcsak torokköszörülést, hanem krónikus köhögést is okozhat. A gyógyszer cseréje megoldja a problémát.
  5. TIC: ebben a betegségben szenvedők tartósan, akaratlan hangok kiadására kényszerülnek.  A TIC-ben szenvedők gyakran köszörülik torkukat, a betegség családi halmozódást mutat és gyakoribb férfiaknál. Ebben az esetben viselkedés terápia és egyéb gyógyszeres terápia segíthet.
  6. Elváltozások a hangszalagokon: polipok, ciszták a hangszalagokon okozhatnak még folyamatos krákogást. Fül-orr-gégész segíthet a diagnózis felállításában és a terápiában is.

Az is előfordulhat, hogy a torokköszörülés hátterében semmilyen okot nem találunk, ekkor beszélünk habituális krákogásról, magyarul egy rossz szokássá vált a folyamatos torokköszörülés. Amennyiben tartós a krákogás, torokköszörülés mindenképpen érdemes azt kivizsgáltatni, ennek érdekében forduljon háziorvosához, aki a kivizsgálás folyamatát elindítja.