Több, mint 90%-os a hatékonysága.

A mai napon engedélyezte az Európai Gyógyszerügynökség a második COVID-19 vakcina alkalmazását az Európai Unióban, mégpedig a Moderna által gyártott oltóanyagot. A Pfizer-BioNtech COVID-19 vakcinája után tehát újabb fegyver került a kezünkbe a COVID-19 járvány megfékezésére.

A Moderna vakcinája a Pfizer-BioNtech vakcinához hasonlóan mRNS alapú vakcina, tehát nem az elölt vírust vagy annak egy részét tartalmazza, hanem a koronavírus felszíni tüskefehérjéjének előállításához szükséges információt egy genetikai hírvivőmolekula, vagyis az mRNS formájában. Az oltás során bevitt mRNS-ről sejtjeinkben keletkezik a vírus tüskefehérjéje, mely kiváltja a védettséghez vezető immunválaszt.

Az oltással beadott mRNS 72 órán belül lebomlik, így eltűnik a szervezetünkből, amint elvégezte a feladatát. Egyes hiedelmekkel ellentétben az mRNS nem képes beépülni örökítőanyagunkba, a DNS-be.

Míg a Pfizer-BioNtech és a Moderna oltások hatásmechanizmusa azonos, a Moderna által gyártott vakcina szállítása és tárolása valamelyest egyszerűbb, mivel nem kell annyira alacsony hőmérséklet a tárolásához (-20°C), mint a Pfizer-BioNtech vakcinája esetén (-70°C).

A Moderna vakcináját több, mint 30,000 emberen tesztelték, akik kb. fele-fele arányban kapták a vakcinát és placebot. A vizsgálatok alapján a vakcina 94%-os védelmet nyújt COVID-19 fertőzés ellen, és 100%-os védelmet ad a betegség súlyos szövődményei ellen. A teljes védettség eléréséhez a Moderna vakcinájából is két adagra van szükség, az első oltás után 28 nappal kell beadni a második adagot.

A Moderna vakcinájával kapcsolatban súlyos mellékhatásról mindeddig nem számoltak be, enyhe mellékhatások azonban előfordultak. A leggyakoribb enyhe mellékhatások az oltás helyén jelentkező fájdalom, bőrpír és duzzanat, középsúlyos mellékhatásként pedig fejfájás, izom- és ízületi fájdalmak, fáradékonyság, hidegrázás és láz fordultak elő, melyek az oltást követően 1-3 nappal elmúltak.

A Moderna vakcinájából az Európai Unió 80 millió oltóanyag vásárlásáról írt alá szerződést, további 80 millió adag igénylésének lehetőségével. Az Európai Unió a világon nem az első a Moderna vakcinájának engedélyezésével: az Egyesült Államokban december 21.-én engedélyezték, Kanadában néhány nappal később, míg Izraelben hétfő óta alkalmazható a Moderna oltóanyaga.

Az, hogy hazánkban mikor kezdődhet meg a Moderna vakcinájának alkalmazása, és mennyi oltóanyagot szállítanak országunkba, egyelőre nem derült ki, de mindenképpen bizakodásra ad okot, hogy már kétféle oltóanyag is rendelkezésünkre áll, így remélhetőleg minél hamarabb megtörténhet a lakosság nyájimmunitáshoz szükséges hányadának COVID-19 elleni beoltása.

Forrás: https://www.ema.europa.eu/en/news/ema-recommends-covid-19-vaccine-moderna-authorisation-eu

Védőoltás Koronavírus Vakcina Moderna

Fotó: pixabay.com