Ez is a legmodernebb vakcinák közé tartozik.

Pénteken jelentette be az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), hogy megkezdték a CureVac német cég által gyártott COVID-19 vakcina folyamatos felülvizsgálatát – így újabb oltóanyag szállt versenybe a COVID-19 járvány elleni harcban való alkalmazhatóságért.

A CureVac vakcina hatásosságával kapcsolatban továbbra is folynak a fázis 3-as vizsgálatok, azonban az előzetes vizsgálati eredmények alapján a vakcina megfelelő immunválaszt vált ki a COVID-19 elleni védelem kialakításához. A folyamatos felülvizsgálat során a laboratóriumi eredmények, valamint a felnőtteken végzett fázis 1-es és 2-es vizsgálatok eredményeinek vizsgálatát végzi az EMA, és egészen addig fog folyni, míg elegendő adat áll rendelkezésre a vakcina hivatalos forgalomba hozatali engedélye iránti kérelem elindításához.

A CureVac COVID-19 oltása a Pfizer/BioNTech és a Moderna vakcinájához hasonlóan mRNS vakcina, tehát a koronavírus egyik felszíni fehérjéjének genetikai kódját tartalmazó hírvivő molekulát juttatnak a szervezetünkbe az oltás során, melynek alapján a szervezetünk gyártja le a vírus tüskefehérjéjét, ami kiváltja a védelem kialakításához szükséges immunválaszt.

Amennyiben a CureVac vakcinája megkapja a tömeges oltásokhoz szükséges engedélyeket, a vakcinák gyártását a Bayer gyógyszeripari cég fogja végezni. A CureVac oltóanyag engedélyezésére előreláthatólag április hónapban kerülhet sor.

Az Európai Unió első körben 225 millió adag CureVac oltóanyagot foglalt le a tagállamok számára, és további 180 millió adag vásárlására van lehetősége.

A CureVac jelenleg nem az egyetlen COVID-19 oltóanyag, melye folyamatos felülvizsgálat alatt áll az EMA által: az engedélyezési folyamatok gyorsítása érdekében az Európai Gyógyszerügynökség már korábban megkezdte a Novavax, valamint a Johnson & Johnson gyártók COVID-19 vakcináinak folyamatos felülvizsgálatát.

Az elkövetkezendő hónapokban tehát az eddig EMA engedéllyel rendelkező háromféle oltóanyag (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca/Oxford) mellett további legalább három vakcina is jó esélyekkel indul afelé, hogy engedélyt kapjanak a tömeges oltások megkezdésére az Európai Unióban.

Forrás: https://medicalxpress.com/news/2021-02-eu-curevac-covid-shot.html

Fotó: pixabay.com