Ebben különbözik az eddig engedélyezett oltóanyagoktól.

Hazánkban az OGYÉI már január 21-én ideiglenes gyógyszerhasználati engedélyt adott a Sputnik V orosz oltóanyag mellett az AstraZeneca COVID-19 vakcinájának is, a hétévégén pedig az EMA is javaslatot tett az utóbbi alkalmazására, azt követően pedig az Európai Bizottság is engedélyezte az AstraZeneca oltóanyag használatát az Európai Unió minden tagállamában.

Az AstraZeneca vakcinájából az Európai Unió összesen 400 millió adagot kötött le, melyből hazánkba 6,5 millió adag fog érkezi. Az Európai Unió tagállamai messze nem az elsők, ahol lehetővé válik a vakcina alkalmazása, a világ 40 országában, köztük Nagy-Britanniában, Indiában, Argentínában és Mexikóban már folyik az AstraZeneca vakcinák beadása.

Az AstraZeneca vakcinája alapvetően különbözik az eddig engedélyezett Pfizer és Moderna oltóanyagok hatásmechanizmusától. Míg a korábban engedélyezett oltóanyagok a koronavírus tüskefehérjéjének előállítását lehetővé tevő hírvivő genetikai anyagot (mRNS-t) tartalmazzák, mely alapján szervezetünk gyártja le a fehérjét, az AstraZeneca vakcinája hagyományosabb módszeren alapul, és egy emberre nem veszélyes adenovírusba csomagolva viszi be készen a koronavírus ugyanazon tüskefehérjéjét.

Míg azonban a Pfizer és Moderna oltóanyagai 95%-os védelmet nyújtanak a COVID-19 ellen, addig az eddigi vizsgálatok alapján az AstraZeneca oltóanyaga kb. 60%-os hatékonyságú. A szakemberek azonban azt mondják, ez alapvetően nem probléma, mivel a pandémia megfékezésére minden olyan oltóanyag alkalmas, melynek hatásfoka eléri az 50%-ot.

Az AstraZenec vakcinájának emellett két fontos előnye is van a Pfizer és Moderna vakcinákkal szemben. Egyrészt, maga az oltóanyag jóval olcsóbb, másrészt pedig tárolásához nincs szükség -70°C-ra, így akár egy háziorvosi rendelő sima hűtőjében is eltárolható.

Az AstraZeneca EMA általi engedélyezésén túl további COVID-19 oltóanyaggal kapcsolatos jó hírek is érkeztek: a Novovax cég COVID-19 vakcinája az eddigi vizsgálatok alapján úgy néz ki, 89%-os védettséget biztosít a koronavírus okozta megbetegedés ellen, míg a Johnson&Johnson egy adagos vakcinája az eddigi adatok alapján 66%-os védelmet ad a középsúlyos és súlyos tünetekkel járó megbetegedés ellen.

Amennyiben a közeljövőben ezek az ígéretesnek tűnő vakcinák is engedélyezésre kerülnének, nagy segítséget jelentenének a jelenleg megfigyelhető vakcinahiányban, főleg arra tekintettel, hogy néhány hete a Pfizer cégnek akadtak problémái a korábban beígért vakcinamennyiség legyártásával és szállításával, majd az AstraZeneca is jelezte az Európai Bizottság felé, hogy az első vakcinaszállítmányában az előre megegyezettnél csak jóval kevesebb oltóanyagot tudna szállítani.

Forrás: https://medicalxpress.com/news/2021-01-eu-authorizes-astrazeneca-vaccine-adults.html

Vakcina Oltás Koronavírus

Fotó: pixabay.com