Mit gondolsz mi lehet az oka?

A koronavírus járvány miatt számos országban vezettek be korlátozásokat (pl. kijárási tilalom vagy kijárási korlátozás, határok lezárása stb.) annak érdekében, hogy lelassítsák a járványt. Úgy tűnik, hogy ezek a korlátozások nem csak a koronavírus járványt lassították le, hanem az influenza járványra is hatással voltak.

A The Economist a napokban közölt egy cikket, melyben részletesen bemutatja, hogy a déli féltekén 2020-ban az előző évekhez képest (2015-2019) drasztikusan lecsökkent az influenzás megbetegedések száma. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által elvégzett csaknem 200 ezer teszt vizsgálati eredményei is azt mutatják, hogy a korábbi évekhez képest idén sokkal kevesebben betegedtek meg influenzában.

Ennek oka nagy valószínűséggel a bevezetett korlátozó intézkedések (pl. maszk viselés, határzár, stb.), a távolságtartás és a fokozott higiénia lehet.

Az eddigi eredmények alapján végzett becslések szerint ez azt is jelenti, hogy idén az északi féltekén is enyhébb lefolyású lesz az influenza járvány.  

Ezekből az adatokból is látszik, hogy a járványügyi intézkedések szigorú betartása nem csak a koronavírus, de más cseppfertőzéssel terjedő kórokozók ellen is hatásos, mint például az influenza. Éppen ezért kifejezetten fontos, hogy betartsuk az előírásokat, közösségben hordjunk az orrunkat és szájunkat is eltakaró maszkot, tartsunk egymástól 1-1,5 méter távolságot, és figyeljünk oda az alapvető higiéniás javaslatokra.

Fotó: pixabay.com