Az utóbbi hetekben már hazánkban is a koronavírus Omikron variánsa okozza a fertőzések túlnyomó többségét, mely nem csak gyorsabban terjed a korábbi variánsoknál, hanem kissé más jellegű panaszokat is okoz, mint a korábbi variánsok. De vajon abban is van különbség, mikor képes továbbadni a fertőzést valaki, aki az Omikron variáns okozta fertőzésben szenved?

Egyelőre nem tudjuk biztosan, mikor is válik fertőzővé az, aki a az Omikron variáns okozta COVID-19 fertőzésben szenved, azonban az előzetes adatok az mutatják, hogy valószínűleg már korábban fertőzhetnek ezek a betegek, mint a korábbi variánsok okozta betegség esetén.

Míg a korábbi COVID-19 variánsok esetén a betegek a fertőződést követően 2-4 nappal váltak maguk is fertőzőképessé, addig úgy tűnik, hogy az Omikron variáns esetén ehhez elég lehet egy nap, tehát már a fertőződést követő napon átadhatja másnak a vírust a fertőzött.

Ahogy a korábbi variánsoknál, az Omikron esetén is igaz, hogy a COVID-19 fertőzöttek a tünetek megjelenése előtti és utáni egy-két napban a leginkább fertőzőképesek.

Azt már megfigyelték, hogy az Omikron variáns a korábbi COVID-19 variánsoknál hamarabb alakít ki tüneteket – átlagosan a fertőzést követő 3. napon –, mely magyarázhatja azt, hogy miért válik hamarabb fertőzőképessé az Omikronnal fertőzött személy a korábbi variánsokhoz képest. A korai fertőzőképesség pedig a szakemberek szerint hozzájárulhat az Omikron variánsnál megfigyelt igen gyors terjedésre is.

Míg a tüneteket mutató COVID-19 fertőzöttek esetén mindig fennáll a fertőzőképesség, tünetmentes fertőzés esetén a tünetmentes egyén szervezetében sokkal alacsonyabb a vírusmennyiség, így egyelőre kérdéses, esetükben fennáll-e a koronavírus továbbadásának lehetősége, és ha igen, hogyan alakul esetükben a fertőzőképesség.

Mindenesetre fontos, hogy mind a kontaktszemélyek, mind a koronavírussal igazoltan fertőzöttek szigorúan betartsák a karanténra vonatkozó aktuális szabályozásokat, függetlenül attól, hogy jelentkeznek-e a COVID-19 fertőzésre jellemző tünetek, mivel a kontaktok csökkentésével gátat szabhatunk a vírus további terjedésének.

Fontos továbbá, hogy az Omikron variáns elleni megfelelő védelem érdekében a lehető legtöbben vegyék fel a védőoltást, valamint oltottak esetén a harmadik, ún. „booster” oltást, hiszen a megfelelő védelem esetén nem csak a súlyos COVID-19 fertőzés kialakulásának esélye csökken, hanem a fertőzés továbbadásának esélye is.

Forrás: https://medicalxpress.com/news/2022-01-contagious-infected-omicron.html

Fotó: pixabay.com