Az elmúlt hetekben az egész világot foglalkoztatja a Kínából kiinduló koronavírus-járvány, mely a világon már több országban is igazoltan felütötte a fejét. Azonban míg Kína a koronavírus járvánnyal küzd, a nyugati világ egy másik, szintén komoly egészségügyi problémával áll szemben: az influenzajárvánnyal. De vajon melyik megbetegedéstől is kell jobban tartanunk?

Fotó: pixabay.com

Míg hazánkban eddig még nem azonosítottak a koronavírus (2019-nCov) által okozott megbetegedést, az ÁNTSZ adatai szerint január 4. hetében elérte az influenzás megbetegedések száma a járvány szintjét.

Melyik veszélyesebb: az influenzavírus, vagy a koronavírus?

A vírusok által okozott fertőzések súlyosságát leginkább az adott megbetegedés halálozási aránya mutatja, valamint azt is fontos megbecsülnünk, mennyire fertőző egy vírus – erre az ún. reprodukciós rátát használjuk, mely azt mutatja, hogy egy fertőzött egyén hány másik embert fertőz meg.

A koronavírus mind a halálozási arány, mind a fertőzőképesség terén veszélyesebbnek tűnik jelenleg az influenzánál: míg az influenzás megbetegedések esetén a halálozási arány kb. 0,05%, a koronavírus okozta megbetegedések esetén ez kb. 2%.

Fontos azonban megjegyezni, hogy az új vírustörzsek okozta járványok elején a halálozási arányt általában a valósnál magasabbra becsülik, mivel ilyenkor a vírus okozta enyhébb lefolyású megbetegedések nem mindig kerülnek azonosításra.

Ha a fertőzőképességet nézzük, míg az influenzavírus reprodukciós rátája 1,2-1,6 között van, addig a Kínában azonosított koronavírus reprodukciós rátáját 1,4-2,5 közé becsülik – ez tehát azt jelenti, hogy egy koronavírus által okozott megbetegedésben szenvedő ember több másik embert fog megfertőzni, mint egy influenzás.

Míg azonban a koronavírus eddig nem jutott el hazánkba, az influenzavírus igen, és nem is akárhogy: az ÁNTSZ 2020.01.29-i adatai alapján országszerte növekszik az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók, valamint az igazolt influenzás megbetegedések száma – január 4. hetében tehát kitört hazánkban az influenzajárvány.

Hogyan védekezhetünk a megbetegedések ellen?

Az influenzajárvány elleni védekezés leghatásosabb módja az éves influenza elleni védőoltás felvétele, mely az idősebb réteg, a több megbetegedésben szenvedők, a kismamák, és az egészségügyben dolgozók számára kifejezetten javasolt. A koronavírus ellen jelenleg még nincs vakcina, de már folyamatban van az előállítása.

Mindkét vírusra igaz, hogy cseppfertőzéssel terjed, így az általános higiéniás szabályok betartása a legfontosabb megelőzésükben:

  • Rendszeresen, naponta többször mossunk kezet (főleg másokkal való érintkezés, tömegközlekedés után)! A szappanos kézmosás előnyben részesítendő az alkoholos fertőtlenítőszerekkel szemben!
  • Köhögéskor, tüsszentéskor tegyük a kezünket, vagy egy zsebkendőt a szájunk elé!
  • Orrfújás után a zsebkendőt azonnal dobjuk lezárt tetejű szemetesbe!

Míg tehát a vírusok jellemzőit tekintve a koronavírus jelenleg veszélyesebbnek tűnik az influenzavírusnál, hazánkban még nem azonosítottak koronavírus okozta megbetegedést. Ezzel ellentétben az influenzás megbetegedések száma január 4. hetében elérte a járvány szintjét, így egyértelműen elmondható, hogy országunkban az influenzajárvány jelenleg komolyabb veszélyt jelent, mint a koronavírus.

Forrás:

https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/influenza/influ_figyelosz_20/influ_2020_04.html

https://www.weforum.org/agenda/2020/01/coronavirus-flu-healthcare-symptoms/