Mi az a maskne és mit tehetünk ellene?

A COVID-19 járvány idején a védekezés egyik leghatékonyabb módja az arcmaszk viselése, mely nem csak ajánlott, hanem hazánkban a zárt tereken kívül már minden település meghatározott külterületein is kötelező.  Míg a maszkhordás előnyei vitathatatlanok, így fontos a maszkhordással kapcsolatos szabályozások szigorú betartása, sajnos mellékhatásai is lehetnek.

A maszkhordás elterjedésével megjelent egy újfajta bőrgyógyászati probléma: ez a maskne, vagyis a maszk alatt, az arcon megjelenő akne.

Hogyan is alakul ki a maskne?

A maskne rendes neve mechanikus akne, mely azt jelenti, hogy fizikai behatás, vagyis a maszk hordása az arcbőrön pattanások létrejöttéhez vezet. A maskne kialakulásában több tényező is szerepet játszik.

Az egyik fő tényező a maskne kialakulásának hátterében, hogy az arcot súroló maszk irritálja a bőrt, így gyulladást vált ki, mely segíti a pattanások kialakulását. Hozzájárulhat ehhez a folyamathoz, hogy egyes gyártók olyan vegyszerekkel kezelhetik a maszkot, melyek bőrirritációt, allergiás reakciót okozhatnak.

A maszk mindezek mellett benn tartja a hőt és a nedvességet, ez a közeg pedig kedvez a baktériumok elszaporodásának, így az akne kialakulásának.

Mit tehetünk a maskne ellen?

Cseréljük vagy mossuk naponta a maszkot! Amennyiben egyszer használatos maszkot használunk, azt naponta cseréljük, textil maszkok esetén pedig minden használat után mossuk ki azokat! A maszk felszínén megtapadó smink és egyéb szennyeződések eltömíthetik a pórusokat, a maszkon megtapadó baktériumok pedig hozzájárulnak az akne kialakulásához.

Válasszunk bőrbarát anyagból készült maszkot! Amennyiben van lehetőségünk rá, válasszunk 100% pamutból készült textil maszkot, ez alatt szellőzik leginkább az arcbőrünk.

Hanyagoljuk a sminket! A maszk alatti sminkelés eltömített pórusokhoz vezet, melyekből akne alakulhat ki.

Tisztítsuk az arcunkat naponta kétszer! Reggel és este mossuk le az arcunkat illatszer- és olajmentes arctisztító tonikkal – ez segít eltávolítani az arcbőrünkre tapadt olajat és szennyeződéseket, melyek eltömítenék a pórusokat.

Használjunk hidratáló arckrémet! Arcbőrünk hidratálása fontos, mert a száraz bőrön könnyebben keletkeznek apró sérülések, melyeken keresztül bekerülhetnek baktériumok a bőr alá, aknét eredményezve. A hidratáló krémek emellett mintegy védőréteget képezve csökkenthetik a maszk súrlódását arcbőrünkön, így csökkentve a mechanikai irritációt.

Néhány egyszerű tanács betartásával tehát csökkenthető a maskne kialakulásának valószínűsége, a jelenség azonban bármennyire is kellemetlen, nem ok arra, hogy ne hordjuk megfelelően a maszkot. A COVID-19 járvány terjedésének megfékezése érdekében továbbra is nagyon fontos az orrot és szájat is eltakaró maszk viselése az érvényben lévő szabályozásnak megfelelően nem csak beltéren, de egyes közterületeken is.

Fotó: pixabay.com