Orvosi tanácsok az ünnepekre

A karácsonyfa díszítése, a töltött káposzta, a halászlé, a rengeteg bejgli és szaloncukor elmaradhatatlan kellékei a karácsonynak. Ez az ünnepi lakoma tudom nagyon finom, sokan nem is tudják, hogy mennyi az elég belőle! Éppen ezért a karácsonyi menü könnyen tartogathat a gasztronómiai élményeken túl egyéb kellemetlenségeket is, és ha nem vigyázunk, könnyen az orvosi ügyeleten vagy rosszabb esetben a kórházban találhatjuk magunkat! Sőt karácsonykor még inkább igaz a Murphy törvénye. Aki megbetegedhet, az meg is fog! Néhány tippet szeretnék megosztani, hogy hogyan kerülhetjük el az orvosokat karácsonykor?!

orvosi tippek karácsonyra házi patika hogyan kerüljük el az orvost

Karácsonykor az orvosi ügyeletet leggyakrabban az alábbi problémákkal keresik fel az emberek:

Tapasztalataim szerint karácsonykor az ügyeleteken érzékelhetően több beteg szorul ellátásra. Az egyik leggyakoribb panasz a gyomorégés. Hosszabb beszélgetés után csak kiderül, hogy a legtöbb betegünk jó magyar módjára méreg erősen ette meg a halászlevet, melyet még ráadásul megspékelt 5 töltés töltöttkáposztával is. Legtöbbször a gyomorsav csökkentő gyógyszer megoldja a problémát.

1. Tipp: Ne együnk túl fűszeresen és túl csípősen! Legfőképp ne együk túl magunkat! Jó megoldás, ha mindenből csak keveset próbálunk enni és a biztonság kedvéért a patikából beszereznek otthonra egy gyomorsav csökkentő gyógyszert is! 

Másik tipikus eset a hányinger, puffadás, hasi görcs. Hasonlóan zajlik a szituáció, mint a gyomorégésnél, annyi különbséggel, hogy itt már több gyógyszer is felírásra kerülhet!

2. Tipp: Hányinger, puffadás és hasi görcs esetén egy görcsoldó és emésztést segítő gyógyszer bevétele legtöbbször megszünteti a panaszunkat. Ha ég a gyomrunk, akkor vegyünk be savcsökkentőt is.

Ha a gyerek egész évben nem volt beteg az esetek többségében karácsonykor szokták úgy érezni, hogy fel kellene zárkózniuk a statisztikához. Nagyon sokan keresik fel az ügyeletet felső légúti fertőzésekkel, melyet enyhe láz, orrfolyás kísér. Ha a gyermek közérzete láthatón jó, tehát jól érzi magát, játszik, nevetgél, akkor nem szükséges az enyhe lázat csillapítani, ezzel még hozzá is járulunk a gyermek mielőbbi gyógyulásához!

Figyelem! Nagyon fontos! Ha lázas a gyermek és láthatóan rossz a közérzete, bágyadt, netán aluszékony, akkor minél előbb ajánlott megkezdeni lázcsillapítást! Amennyiben a gyermek általános állapota nem javul a láz megszűnésével, vagy nem csillapodik a láza, azonnal keressék fel a gyermekorvosi ügyeletet!

3. Tipp: Enyhe láz és jó közérzet esetén nem szükséges lázcsillapító adása. Mindig legyen otthon láz-és fájdalomcsillapító készítmény gyógyszer vagy kúp formájában. Továbbá nem árt beszerezni köhögéscsillapítókat, orrspray-t sem.  

Enyhe allergiás bőrtünetekkel szintén sokan rohannak az ügyeletre, melynek oka legtöbbször ételallergia, de a fenyőfa tűleveleinek szúrása is okozhat bőrpírt.

4. Tipp: vannak nagyon jó antihisztamin tartalmú készítmények, amelyeknek beszerzése erősen ajánlott! A kalcium pezsgőtabletta nem szünteti meg a panaszokat, a kalcium nem fogja eltüntetni a bőrpírt és a viszketést! Szóval ne használjon kalciumot az allergia megszüntetésére!

Háztartási balesetek, valamint a karácsonyfa díszítése közben sajnos előfordulnak apróbb sérülések. A tűlevél okozta enyhe bőrpírtól kezdve egészen a szaloncukor akasztó okozta sérülésig. Általános szabály, hogy 16 éven aluli, kötelező védőoltásait megkapó gyermeket, a sebzés súlyosságától függetlenül tetanusz elleni védőoltásban nem részesítjük. Nem adunk tetanuszt annak a felnőttnek sem, aki 5 éven belül már kapott. Az enyhe sebzések, mint a tűlevél vagy szaloncukor akasztó okozta sérülések nem igényelnek tetanusz elleni védőoltást!

5. Tipp: Legfontosabb, hogy a sérüléseket kerüljük el. Ha mégis megsérülünk, legyen otthon egy elsősegély csomagunk, mely steril gézlapot, pólyát, leukoplasztot, sebfertőtlenítőt, ragtapaszt tartalmaz. Ezek a gyógyszertárakban könnyen beszerezhetőek.

Ünnepekkor nincs nyitva semmi, az emberek ülnek a négy fal között és egyéb elfoglaltság híján nincs mást tenni, mint engednek az ösztöneiknek. A delikvens úgy gondolja, hogy majd ügyes lesz és időben kiszáll, de az esetek többségében az ifjú titánjaink nem elég gyorsak és megtörténik a baj. Bármilyen meglepő, de ünnepekkor ugrásszerűen megemelkedik az esemény utáni tabletták iránti érdeklődés. Azért fogalmazok így, mert én speciel nem írok fel ilyen készítményeket! Minden esetben nőgyógyászati szakvizsgálatot javaslok!

5+1 Tipp: Ha szeretnénk elkerülni a bajt és valóban BÉKÉS, örömökkel teli karácsonyt szeretnének maguknak, akkor az együttlétek alkalmával használjanak óvszert! Sok kellemetlenségtől, frusztrációtól és idegességtől megtudják magukat kímélni!

A lista, melyet érdemes beszerezni a házi patikánkba:

-          gyomorsav csökkentő gyógyszerek

-          görcsoldók, hányinger és hányás csillapítók, emésztést könnyítő készítmények

-          lázmérő, fájdalom-és lázcsillapítók

-          köhögéscsillapítók, orrspray

-          allergia ellenes készítmények (antihisztaminok)

-          elsősegély csomag (steril gézlap, pólya, leukoplaszt, sebfertőtlenítő, ragtapasz)

-          óvszer

A megosztásokat köszönöm!

orvosi tippek karácsonyra házi patika hogyan kerüljük el az orvost

Fotó: Flickr.com