Megkezdődött hazánkban az influenza járvány

Január második hetében a jelentések alapján 75 százalékkal több beteg fordult influenzaszerű tünetekkel orvoshoz, mint a múlt héten. Ez azt jelenti, hogy megkezdődött az influenza járvány. Ezrek kerülhetnek kórházba az influenza súlyos szövődményei miatt. Hogyan védekezzünk az influenza ellen és hogyan kerülhetjük el a szövődményeket?

influenza

Fotó: designed by Pixabay.com

Mit érdemes tudni az influenzaszezonról?

Az influenzát, mint megbetegedést (nem meglepően) az influenza vírus okozza. A vírus terjedése és megbetegítése szezonalitást mutat. Hazánkban az influenzaszezon általában decembertől márciusig tart. Az elmúlt évek tapasztalata alapján ebben az évben akár 1 millió embernél is jelentkezhetnek az influenzaszerű tünetek. A lakosság nagy része könnyen meg gyógyul és nem alakulnak ki szövődmények, de vannak veszélyeztetett csoportok, úgy mint a gyermekek, a krónikus betegségben szenvedők, várandós kismamák, akiknél súlyos szövődmények is kialakulhatnak.

Hogyan előzhető meg az influenza?

Számos óvintézkedést tehetünk, hogy megkíméljük magunkat és környezetünket az influenza okozta megbetegedéstől.

Zsúfolt helyeket, összejöveteleket kerüljük.

Tüsszentéskor, köhögéskor használjunk zsebkendőt és mossunk kezet! De gyakran! Minél többször annál jobb.

Kézmosás után nem árt, ha kézfertőtlenítővel bedörzsöljük kezeinket, száradásig! Semmit nem ért a kézfertőtlenítő, ha nem szárad rá a kezünkre! A használati tárgyakat is fertőtlenítsük! Főleg a munkahelyen a billentyűzetet, konyhai eszközöket.

Aki edzeni jár szintén legyen óvatos, hiszen ott igencsak izzadnak az emberek! Leginkább ajánlatos most szüneteltetni az edzőterembe járást, de ha mégis rászánjuk magunkat az edzésre, akkor a futópadot és egyéb kellékeket fertőtlenítsük! Szellőztessünk gyakran, hiszen a levegő cserélődése visszaszorítja a vírus terjedését. 

Melyek az influenza tünetei?

A betegség hirtelen kezdődik, a leggyakrabban észlelt tünetek: magas láz, köhögés, torokfájás, orrdugulás, orrfolyás, izomfájdalom, fejfájás, fáradtság, hidegrázás. A betegség lappangási ideje általában 1-4 nap, maximum 7 nap.

Ha már megbetegedtünk, mit tegyünk?

Az tévhit, hogy az egészséges emberek nem betegszenek meg! Ha valakitől mégiscsak benyeltük a vírusokat, már nincs mit tenni, megbetegszünk. Az első 1-2 nap a legnehezebb. Ekkor nagyfokú izomfájdalom, láz, köhögés, orrfolyás jelentkezik. Gyakran érezzük, hogy „húz az ágy”! Fekszünk, mint egy darab fa és megszólalni sincs kedvünk! Ijesztő tünetek ezek, de a legtöbb esetben az influenzaszerű megbetegedés spontán gyógyul, ezért az orvoshoz nem kell automatikusan elmenni.

Fontos, hogy ilyenkor maradjunk otthon, ne menjünk közösségbe, iskolába vagy munkába. Tüneti kezelésként az ágynyugalom, bő folyadék fogyasztás, láz-és fájdalomcsillapító gyógyszerek alkalmazása javasolt. Gyakran nem tudják a betegek, hogy az orrspray használata igencsak lerövidítheti a gyógyulásunkat. Nemcsak azért, mert kitisztul az orrunk és könnyebben kapunk levegőt! Leginkább azért, mert az orrspray használatával megakadályozzuk az orrváladék hátra csorgását a garatba, ezáltal a lecsorgó váladék nem fogja irritálni a légutainkat és kevesebbet köhögünk, tüsszentünk, valamint kisebb lesz a felülfertőződés lehetősége is.

Mikor forduljunk orvoshoz? Mit tud tenni az orvos?

Ha az általános tünetek jelentkeznek úgy, mint a levertség, láz, köhögés, torokfájás, orrfolyás, akkor nem érdemes orvoshoz fordulni, mivel jelenleg nem sok lehetőségünk van azonnal meggyógyítani az influenzás betegeket és a fentebb leírtakhoz képest az orvos sem tud újdonságot hozzátenni.

Azonban, ha légszomj, csillapíthatatlan láz, tudatzavar vagy pár nap alatt nem múló tünetek jelentkeznek, azonnal forduljunk orvoshoz! Mindenképpen keressük fel akkor is a háziorvosunkat, ha sárgás-zöldes orrváladék vagy köpet jelentkezik, mert akkor már indokolt az antibiotikum felírása, hiszen már a bakteriális felülfertőződés tünetei mutatkoznak. Létezik ugyan vírus elleni gyógyszer (antivirális szer), de ez egyrészt nagyon drága, másrészt csak nagyon súlyos esetekben alkalmazandó.

A védőoltásról

Az influenza elleni védőoltás széles körben elérhető és a lakosság veszélyeztett csoportjai számára ingyenesen kapható. Akik számára ingyenes (a teljesség igénye nélkül): 60 év feletti személyek, krónikus betegségben szenvedők (cukorbetegek, immunhiányosok, daganatban szenvedők, szívbetegek, légzőszervi problémákkal küzdők, stb.), várandósok stb.

A járvány elején is érdemes beadatni a vakcinát, hiszen kb. 2 hét alatt alakul ki a megfelelő védelem és most a járvány elején vagyunk! Mint minden védőoltásnak ennek is lehetnek mellékhatásai, úgy mint: enyhe izomfájdalom, vagy az oltás helyén pár nap alatt múló bőrpír.. Az arra fogékony embereknél 1-2 napon belül kialakulhat még lázas állapot is, izomfájdalommal kísérve, de ez jóval enyhébb, mint a „természetes megbetegedés” (aki nem kap oltást és úgy betegszik meg) esetén jelentkező tünetek.

Tévhitek az influenzával kapcsolatban:

  1. Tessék felírni egy antibiotikumot! (Megj.: Ilyenkor még a hideg is kiráz!) Az influenza egy vírus, amelyre az antibiotikumok nem hatnak! Tehát hiába kéri a beteg, hogy írjunk fel neki antibiotikumot, nem fogunk! Azzal többet ártanánk, mint használnánk! Ezt kérem vegyék figyelembe! Antibiotikum csak bakteriális fertőzés esetén adható!
  2. Egészségesek nem lesznek influenzásak. Ez nem igaz! Az infulenza vírus nem kíméli az egészséges embereket sem!
  3. Az influenza ellen elegendő vitaminokkal védekezni. Az a delikvens, aki ezt hiszi, bevehet kiló számra vitamint, az még nem fogja megvédeni a betegségtől. A vitamin dús és egészséges táplálkozás valóban fontos része a védekezésnek, de nem elegendő!

Források:

  1.        Nemzeti Egészségügyi Központ
  2.        Hiteles egészségügyi weboldalak
  3.        és a józan paraszti ész :)