Védőoltás van ellene, ráadásul ingyenes!

Az influenzavírus szezonális járványok formájában jelentkezik, mely hazánkban általában október közepe-vége tájékán kezdődik. Az idei évben az influenzajárvány és a jelenleg is tomboló COVID-19 járvány valószínűleg átfedésben lesz, mely nem csak megnehezíti a betegségek diagnosztizálását, de az azonos erőforrás szükséglet miatt akár az egészségügyi kapacitásokat is kimerítheti.

Az influenza ellen azonban rendelkezésünkre áll hatékony oltóanyag, melyet hazánkban az idei évben bárki ingyenesen igényelhet. De kinek is fontos, hogy beadassa az oltást, mikor érdemes beadatni, és miért nem elegendő, ha valaki az előző szezonban beadatta magának?

Ki adassa be magának az influenza elleni védőoltást?

A válasz egyszerű: mindenkinek javasolt a védőoltás felvétele, aki elmúlt 6 hónapos.

A jelenlegi járványügyi helyzetben ez kifejezetten fontos, hiszen az influenza és a koronavírus fertőzés tünetei igen hasonlóak egymáshoz, így nehéz elkülöníteni a két betegséget – az influenza elleni védőoltás beadása azonban nagyban megkönnyíti a helyzetet.

Mindemellett az influenza és a COVID-19 fertőzés súlyos eseteinek kezelésére ugyanazon egészségügyi felszerelésre van szükség, így a kétféle járvány jelenléte egyidőben veszélyezteti az egészségügyi kapacitások kimerülését. Nem tudjuk továbbá, milyen következményekkel járhat az, ha valaki egyszerre fertőződik influenzával és koronavírussal, azonban vélhetően súlyos következményei lehetnek.

Mikor érdemes beadatni az influenza elleni védőoltást?

Ideális esetben legalább két héttel a járványos időszak kezdete előtt, mivel ennyi időre van szükség ahhoz, hogy az oltás kialakítsa a megfelelő védelmet. Hazánkban az influenzajárvány általában október közepén-végén indul, így érdemes minél hamarabb igényelni az oltóanyagot, amint elérhetővé válik.

Miért kell évente beadatni az influenza elleni védőoltást?

Az influenzavírus örökítőanyaga igen gyors ütemben változik, így évről évre eltérő influenza törzsek felelősek a járványok kialakításáért. Éppen ezért nem alakul ki védettség, ha már egyszer átestünk az influenzán, és ugyanígy nem véd a tavaly beadott védőoltás sem, hiszen az idei évben már másik influenzavírusok ellen szükséges a védelem.

Idén tehát sokkal fontosabb, hogy a lehető legtöbben beadassák az influenza elleni védőoltást, melyre ebben az évben mindenkinek díjmentesen lehetősége van. A védőoltás mellett pedig nem csak a COVID-19, de az influenzavírussal való fertőződés elkerülése érdekében is fontos, hogy ügyeljünk az alapos és gyakori kézmosásra, hordjunk közösségi helyeken az arcunkat és orrunkat is eltakaró maszkot, valamint tartsuk egymástól az 1-1,5 méter távolságot.

Fotó: pixabay.com