Mégis sokan influenzaszerű tünetekkel fordulnak orvoshoz.

A világszerte, így hazánkban is jelenleg tomboló COVID-19 járvány mellett nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy az őszi-téli időszakban elérkezett a szezonális influenzajárványok ideje is, azonban egyelőre megnyugodhatunk: jelenleg nem jelentettek még hazánkban influenzás megbetegedést.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) adatai szerint 2020. 46. hetében hazánkban a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentése alapján 9700 fő fordult orvoshoz influenza jellegű panaszokkal. Az NNK Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumába érkezett mintákból azonban nem mutattak ki influenzavírust az elvégzett vizsgálatok során, valamint a fekvőbeteg intézményekből sem jelentettek influenzás esetet.

A statisztikai adatok tekintetében az influenzaszerű panaszokkal orvoshoz fordulók többsége a 15-59 év közötti korosztályba tartozott.

Miért különösen fontos figyelnünk az influenzajárvány esetleges megjelenését a COVID-19 járvány idején?

Mind a koronavírus, mind az influenzavírus felső légúti megbetegedést okoz, mely mindkét kórokozó esetén súlyos tünetekkel és szövődményekkel járhat. Egyelőre nem tudjuk, milyen következményei lehetnek, ha valaki egyszerre fertőződik koronavírussal és influenzával, azonban figyelembe véve, hogy önmagában a megbetegedések milyen súlyos kórképeket tudnak kialakítani, kettős fertőzés esetén igen rossz kimenetellel lehet számolni.

A két járvány párhuzamos jelenléte továbbá nem csak a kettős megfertőződés miatt veszélyes. Mivel mindkét kórokozó súlyos felső légúti megbetegedést okoz, amennyiben kórházi ellátás válik szükségessé, mind az influenza, mind a koronavírus esetén ugyanazon egészségügyi felszerelésre van szükség, így fennáll annak a veszélye, hogy a két vírus által okozott megbetegedések nagy száma kimeríti az egészségügy véges kapacitásait.

Mivel az influenzának és a COVID-19 okozta megbetegedésnek igen hasonló tünetei vannak, nehéz megkülönböztetni a két megbetegedést. A megbetegedés elleni védekezés módszerei azonban mindkét kórokozó esetén azonosak: tartsuk be a járványügyi előírásokat és intézkedéseket, viseljünk az orrot és szájat is eltakaró maszkot, mossunk és fertőtlenítsünk kezet rendszeresen, tartsuk egymástól a 1,5-2 méter távolságot, és vigyázzunk egymásra, elsősorban idős, krónikus betegségben szenvedő embertársainkra!

Fotó: pixabay.com