Mennyire biztonságos? Védelmet nyújt-e a gyermeknek?

Az influenza szezon közeledtével egyre hangsúlyosabbá válik a megbetegedés elleni védelem az influenza elleni védőoltás beadatásán keresztül, ez az idei évben pedig még fontosabb, hiszen a szezonális influenza mellett a COVID-19 járvánnyal is meg kell küzdenünk. Kiemelten fontos ez a magasabb rizikócsoportba tartozók, többek között a várandósok esetén, sokakban azonban felmerülhet a kérdés ennek hallatán: biztonságos-e az influenza elleni védőoltás a terhesség alatt?

Az egyszerű válasz az, hogy igen, biztonságos.

A WHO (World Health Organization) ajánlása szerint a szezonális influenzajárványok elkerülése érdekében a terhesség bármely szakaszában érdemes felvennie a várandósnak az influenza elleni védőoltást, melynek következtében nem csak saját maguk válnak védetté a megbetegedés ellen, de a védettséget gyermeküknek is átadják.

Miért különösen fontos a várandósoknak, hogy felvegyék az influenza elleni vakcinát?

Az influenza anyai és magzati szövődményeinek megelőzése érdekében. Amennyiben egy anyuka a terhesség során betegszik meg influenzában, az átlag népességnél gyakrabban válik szükségessé kórházi felvétel, és a betegség szövődményeinek gyakorisága is növekszik. Mindemellett, ha a megbetegedés a terhesség korai szakaszában következik be, az influenzával járó láz következtében magzati fejlődési rendellenességek kialakulásának valószínűsége is megnövekszik.

Az influenza elleni védőoltás védelmet nyújt a születendő gyermeke számára is. Az oltás után az anya szervezetében termelődő ellenanyagokat a gyermekének is átadja, főleg, ha szoptat az anyuka, a csecsemők így életük első hónapjaiban szintén védetté válnak az influenzavírus ellen. Ez kifejezetten fontos, mivel a gyermekek csak 6 hónapos kor után kaphatják meg az influenza elleni védőoltást, így újszülött korban védtelenek az influenzavírus ellen.

A COVID-19 járvány miatt nehéz megkülönböztetni az influenza és a koronavírus okozta tüneteket. Mivel mindkét kórokozó felső légúti panaszokat okoz, igen nehéz megkülönböztetni egymástól az általuk okozott betegségeket. Míg a COVID-19 ellen jelenleg nem létezik még oltóanayag, az influenza ellen igen, melyet az idei évben bárki ingyenesen igényelhet hazánkban. Az influenza elleni védőoltás felvétele tehát megkönnyíti a felső légúti panaszok eredetének felderítését.

Az influenza elleni védőoltás inaktivált influenza vírusokat tartalmaz, melyek betegséget nem tudnak kialakítani, így nem jelentenek veszélyt sem az anya, sem a magzat számára. Mivel a járványt okozó influenzavírusok évente változnak, így az influenza elleni védőoltás ismétlése is évente javasolt a megfelelő védettség érdekében.

Az influenzajárvány időszakának közeledtével, főleg a COVID-19 járvány második hullámára való tekintettel mind a várandósok, mind a környezetükben élők számára kifejezetten fontos az éves influenza elleni védőoltás beadása, nem csak az anyuka, de a születendő gyermekének egészsége érdekében is.

Az influenza elleni védőoltással kapcsolatos további információkért keresse fel háziorvosát, vagy szülész-nőgyógyász szakorvosát!

Fotó: freepik.com