A vakcinákat az előzetesen megkötött szerződések alapján osztják szét az unióban.

Az első adag Pfizer COVID-19 vakcina a múlt héten érkezett hazánkba, melynek köszönhetően december 27.-én hazánkban is megkezdődött az első oltások beadása. Az első szállítmány összesen 9750 adag oltóanyagot tartalmazott, így 4875 egészségügyi dolgozó oltása vált lehetővé. Az operatív törzs tájékoztatása szerint eddig 2461 magyar egészségügyi dolgozó kapta már meg az oltást. Az oltással kapcsolatos esetleges nem várt mellékhatások eddig senkinél nem jelentkeztek.

A Pfizer és BioNtech 2021 végéig összesen 1,3 milliárd oltóanyag legyártását tervezi, melyből az Európai Unió 200 millió vakcinát kötött le, és további 100 millió adagra van lehetősége 2020-2021-ben. A vakcinákat a tagállamoknak előzetesen megkötött kormányzati szerződések alapján osztják szét, oltásra a kijelölt oltópontokon lesz csak lehetőség, kereskedelmi forgalomba nem kerülnek a vakcinák.

A tegnapi napon a Pfizer cég online sajtótájékoztatóján kiderült, összesen hány adag vakcinát kap országunk idén, valamint 2021-ben: az idei évben még 80 ezer adag vakcinát szállítanak Magyarországra, összesen pedig az Európai Bizottsággal megkötött szerződés értelmében 4,4 millió COVID-19 vakcina érkezik majd hazánkba.

Koronavírus Vakcina

Fotó: pixabay.com