Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a mai napon kiadott közleménye szerint találtak összefüggést az Vaxzevriára keresztelt AstraZeneca vakcina, és a vénás trombózis, valamint alacsony vérlemezke szám között, ezért fel kell tüntetni a vakcina ritka mellékhatásai között.

Az EMA közleményében mindemellett hangsúlyozza, hogy ez egy ritkán fellépő szövődmény, így továbbra is engedélyezett és javasolt a vakcina alkalmazása, hiszen a COVID-19 okozta fertőzés szövődményei sokkal nagyobb eséllyel jelentkezhetnek, mint a vakcina ezen mellékhatása.

A Gyógyszerügynökség vizsgálata során azt találták, hogy ez a mellékhatás leggyakrabban 60 év alatti nőknél jelentkezett, az első vakcina beadását követő két héten belül, azonban férfiak esetén is megfigyelték kisebb számban. A vérrögök elsősorban az agyi és hasi vénákban, valamint artériákban jelentkeztek, alacsony vérlemezke számmal és esetenként vérzéssel kísérve.

A mellékhatás kiváltó oka egyelőre pontosan nem ismert, de feltehetően immunreakció állhat a háttérben – a heparin nevű vérhigító alkalmazásánál is előfordul hasonló tünetekkel járó immunfolyamat. A trombózissal járó esetek vizsgálata során egyelőre hajlamosító faktort nem sikerült azonosítani.

A vizsgálat során összesen 62 agyi vénás trombózissal és 24 hasi vénás trombózissal járó esetet jelentettek, ezek részletes vizsgálata történt meg, melyek közül 18 végződött halállal. A szövődmények bejelentésének ideje alatt 25 millió ember kapta meg az AstraZeneca vakcináját, tehát látható, hogy a beadott vakcinák számához képest kis számban fordult elő a mellékhatás.

Bár a vizsgálatból látható tehát, hogy ritka mellékhatással állunk szemben, mégis fontos, hogy tisztában legyünk a trombózis tüneteivel, hogy az esetlegesen fellépő panaszok esetén minél gyorsabban, szakszerű segítségért tudjunk fordulni. Amennyiben az alábbi tüneteket észleljük az oltás után 14 napon belül, azonnal forduljunk orvoshoz:

  • nehézlégzés
  • mellkasi fájdalom
  • lábduzzanat, esetleg fájdalommal kísérve
  • hosszan fennálló hasi fájdalom
  • bármilyen idegrendszeri tünet, főként erős fejfájás, homályos látás
  • apró bevérzések a bőrön (az oltás helyétől eltekintve)

Az javaslata alapján tehát továbbra is engedélyezett az AstraZeneca oltás alkalmazása, azzal a kitétellel, hogy fel kell tüntetni a ritka mellékhatások között a trombózisra való fokozott hajlamot. A vakcina alkalmazása hazánkban jelenleg továbbra is zajlik, az EMA állásfoglalását követően a holnapi napon döntenek a hatóságok a további alkalmazás lehetőségéről.

Forrás: https://www.ema.europa.eu/en/news/astrazenecas-covid-19-vaccine-ema-finds-possible-link-very-rare-cases-unusual-blood-clots-low-blood

Fotó: pixabay.com