Nem az orvosi szájmaszk!

A híradások szerint hazánkban is egyre többen vásárolnak orvosi szájmaszkot a gyógyszertárakból. Ennek hátterében az influenza is állhat, de a hirtelen megnövekedett szájmaszkok iránti kereslet legvalószínűbb oka a koronavírusról adott, pánikot keltő híradások lehetnek.

Koronavírus

Fotó: pixabay.com

Ezzel kapcsolatban van egy rossz hírünk!

Az igaz, hogy a szájmaszk viselése ugyan több a semminél (max. a vírus továbbadását csökkenti), de az orvosi szájmaszk nem biztosít hatékony védelmet a koronavírussal szemben, mivel ezek a vírusok annyira kicsik és vékonyak, hogy az ilyen „védőeszközökön” keresztül könnyedén átjutnak.

Ha úgy gondoljuk, hogy magas annak a kockázata (itt hazánkban is), hogy koronavírussal megfertőződjön, akkor a leghatékonyabb módja a vírusokkal (köztük a koronavírussal) szembeni védekezésnek az, ha elkerüljük a betegeket és gyakran mosunk kezet. A gyakori kézmosás fontosságával ugyan mindenki tisztában van, de mégsem csináljuk elégszer és elég hosszú ideig.

A megfelelő kézmosás melegvízzel és szappannal történik és legalább 20 másodpercig tart. Minél gyakrabban tesszük ezt, annál jobb. Alaposan meg kell mosnunk kezeink minden részét, a körmök alatt is. Ezzel a melegvizes-szappanos kézmosással tudjuk a leginkább megvédeni magunkat a megfertőződéstől.

Amennyiben bármilyen felsőlégúti fertőzésre utaló tüneteket észlel, - ez esetben is igaz, - hogy forduljon orvoshoz!