A változtatás már hazánkban is megtörtént!

Mára már nem csak világszerte, de hazánkban is többféle COVID-19 vakcinával történik a lakosság oltása, valamint több oltóanyag áll az engedélyezési eljárás bizonyos fázisaiban, melyek közül a legtöbb vakcinából a megfelelő védettség kialakulásához két adagra van szükség, néhány hét eltéréssel.

Ilyen oltóanyag az Oxford/AstraZeneca vakcina is, melyből az eddigi gyakorlat szerint az első adag beadását követően 4 héttel történt a második adag oltóanyag beadása, a gyártó pedig a két vakcina beadása között eltelt időre vonatkozó javaslatát 4-12 hétben határozta meg.

Bár az előzetes adatok is azt mutatták, hogy az AstraZeneca vakcinája hatékonyan képes megelőzni a súlyos COVID-19 megbetegedéseket, a kutatók most újabb adatfeldolgozást végeztek az utóbbi egy hónapban gyűjtött tapasztalatokat is belevonva a vizsgálatba.

Az újabb értékelés alapján is igazolódott a korábbiakban megfigyelt hatékonyság, azonban az új adatok birtokában lehetőség nyílt arra is, hogy megvizsgálják a vakcina hatásosságát annak függvényében is, hogy mennyi idő telt el az első és második oltóanyag beadása között, valamint az egyetlen adag oltóanyag beadását követő védelem mértékére is kaptak információt.

A két oltás között eltelt idő változatossága a vizsgálatban résztvevőknél több tényezőnek köszönhető: egyrészt, a vakcinák gyártásának elhúzódása miatt már a fázis 2 vizsgálatok során is voltak olyan résztvevők, akik nem 6 héttel az első oltás után, hanem csak később, akár 12 hét elteltével kapták meg a második adag vakcinát, de a tömeges oltások során az egyes országok is eltérő stratégiákat alkalmaztak: míg hazánkban például 4 hétben határozták meg a két oltás között eltelt időt, addig Nagy-Britanniában 12 hetet vártak a második oltás beadásával.

A vizsgálatban résztvevők között voltak olyanok, akik az első oltás beadása után úgy döntöttek, nem szeretnék beadatni maguknak a második adag vakcinát, így lehetőség nyílt arra is, hogy ezen résztvevőknél vizsgálják az egy dózis által kiváltott védelem mértékét.

Az adatok elemzése alapján azt találták, hogy hatásosabb lehet az a stratégia, ha a két oltás között 3 hónapot várunk: azoknál, akik 12 hét eltéréssel kapták a két adagot az AstraZeneca vakcinájából 81%-os hatékonyságot figyeltek meg, míg a 6 hét eltéréssel beadott oltások esetén csupán 55%-os volt a védelem.

Azt is megfigyelték, hogy az első oltást követő 3-12 hétben 76%-os hatékonysággal alakul ki védelem a COVID-19 okozta megbetegedéssel szemben.

Nem csak az eltelt időt vették figyelembe a hatékonyság kiszámításánál, hanem az oltóanyagok dózisát is, tehát azt, mennyi hatóanyagot tartalmaz egy vakcina. Ebből a szempontból azt figyelték meg, hogy abban az esetben, ha az első oltás csökkentett hatóanyaggal, míg a második oltás teljes dózissal történik, nagyobb hatékonysággal alakul ki védelem, mint a két teljes dózisú vakcina esetén.

Az előzetes adatok alapján továbbá nem csak a vakcina hatékonysága igazolódott, hanem az is igen valószínűvé vált, hogy nem csak a fertőződéstől véd az AstraZeneca vakcina, de csökkenti a vírus továbbadásának valószínűségét is, tehát nem csak magunkat, de környezetünket is védhetjük a COVID-19 oltás felvételével.

A legújabb eredmények szerint tehát az Oxford/AstraZeneca COVID-19 vakcinák beadási stratégiájának változtatását 4-6 hétről 12 hétre érdemes mérlegelni, mivel úgy tűnik, ebben az esetben hatékonyabb védelem alakul ki a SARS-CoV-2 vírus okozta megbetegedés ellen. Ez a változtatás már hazánkban is megtörtént: ettől a héttől kezdve azok, akik AstraZeneca oltóanyagot kapnak, az első oltás után 12 héttel fogják megkapni a második adag oltóanyagot.

Forrás: https://www.medicalnewstoday.com/articles/astrazeneca-vaccine-3-month-dosage-interval-might-be-preferable

Fotó: pixabay.com