Hazánkban már több, mint 3,9 millió ember kapta meg a koronavírus elleni védőoltás legalább egy adagját, azonban a teljes védettséget jelentő két oltás egyelőre csak 1,8 millióan kapták meg. Az eddig megjelent adatok alapján már tudtuk, hogy az első oltás felvétele is csökkenti a koronavírus okozta betegség és a súlyos szövődmények kialakulásának esélyét, azonban mindeddig nem volt információnk arra nézve, az első vakcina beadása csökkenti-e a vírus átadásának esélyét?

Egy korábbi, Izraelben végzett tanulmány eredményei azt mutatták, hogy a mindkét adag Pfizer vakcinával beoltottak kisebb valószínűséggel adták tovább a koronavírus fertőzést, mint az oltatlanok. Most újabb jó híreket közöltek a vírusátadással kapcsolatban, mégpedig az Egyesült Királyság kutatói: vizsgálati eredményeik azt mutatják, hogy az 1. adag Pfizer vagy AstraZeneca vakcinával beoltottak esetén akár 50%-kal is csökkenhet annak az esélye, hogy a fertőzöttek megfertőzik a velük egy háztartásban élőket.

A vizsgálat során 57,000 kontaktszemély adatait dolgozták fel 24,000 olyan háztartásból, ahol laboratóriumi teszttel igazolt, egy adag vakcinával már beoltott koronavírus-fertőzött él, és az ő adataikat hasonlították össze közel 1 millió kontaktszemély adataival oltatlan háztartásokból.

A vizsgálatok eredményei alapján az egy adag vakcinával oltottak 38-49%-kal kisebb eséllyel fertőzték meg a velük egy háztartásban élőket, mint az oltatlan COVID-19 fertőzöttek. Ez igen fontos információ, hiszen fertőződés szempontjából legnagyobb veszélyben az egy háztartásban élők vannak.

Az összes eddigi kutatási eredményt figyelembe véve elmondhatjuk, hogy a vakcinák egyelőre beváltják a hozzájuk fűzött reményeket: már egy adag vakcina is kb. 65%-os védelmet nyújt a tünetes fertőzés kialakulása ellen, míg mindkét oltás felvétele után akár több, mint 90%-os is lehet ez a védettség.

A koronavírus elleni védőoltás felvételével pedig látszik, hogy nem csak magunkat, de másokat is védünk: már egy oltás felvétele után is csökken annak az esélye, hogy tudtunkon kívül megfertőzzünk másokat a vírussal.

A COVID-19 pandémia megfékezésének leghatékonyabb eszköze a koronavírus elleni védőoltás beadása a lakosság minél nagyobb hányadának, ezért aki teheti, éljen az oltás lehetőségével, mert az oltás jelenleg valóban életeket menthet!

Forrás: https://medicalxpress.com/news/2021-04-dose-covid-vaccine-household-uk.html

Fotó: pixabay.com