Legalábbis ezt állítják kínai kutatók

A szemüveg hordása talán nem csak az éleslátásban segít minket, legalább is egy nemrég napvilágot látott tanulmány szerint. Kínai kutatók ugyanis arra az eredményre jutottak, hogy a szemüveget viselők közül kevesebben fertőződnek meg koronavírussal, mint akik nem hordanak szemüveget.

A kutatás során megfigyelték, hogy a Suizhou Zengdu Kórházban kezelt 276 COVID-19 fertőzött beteg csupán 6%-a volt szemüveges, míg Hubei provinciában, ahol a kórház található, a népesség jelentősebb hányada, kb. 32%-a rövidlátó.

Míg a rövidlátók, tehát szemüveget viselők esetén kisebb arányban fordult elő a COVID-19 fertőzés a tanulmány eredményei alapján, a fertőzés lefolyásában és súlyosságában nem figyeltek meg különbséget a rövidlátó és éleslátó betegek esetén.

De minek is köszönhető ez a megfigyelés?

A kutatók egyik feltételezése szerint a szemüveg viselése gátolja a viselőjét abban, hogy megérintse a szemét – így meggátolva azt, hogy a vírust esetleg a kezünkről a szemünkbe vigyük át.

Egy másik lehetséges útja a védelemnek, hogy a szemüveg egy fizikai gátat alkot a szemünk előtt, megakadályozva azt, hogy vírust tartalmazó részecskék beszéd, köhögés, vagy tüsszentés során a szemünkbe jussanak.

Mindemellett azonban szemüveg viselése során oda kell figyelnünk néhány dologra. A szemüveg igazítása, érintése során felvihetjük a felületére a kórokozókat, így érdemes legalább naponta, de akár naponta többször is szappanos vízzel lemosni, a lencséket pedig erre a célra gyártott kendővel vagy nedves törlővel megtisztítani.

Érdemes tudni továbbá, hogy míg az éleslátáshoz használt szemüveg nyújthat bizonyos fokú védelmet a vírustartalmú részecskék ellen, ez a védelem messze nem teljes körű, hiszen a lencse mellett, alatt és felett továbbra is bejuthatnak a folyadékcseppek, így akinek hivatásából adódóan fokozott védelemre van szüksége, speciális, erre a célra kialakított védőszemüveget kell hordania.

A tanulmány eredményei megfigyelésen alapulnak, a kutatók ezért felhívják a figyelmet, hogy további vizsgálatok szükségesek eredményeik alátámasztására.

A jelenlegi járványügyi helyzetben azonban szemüveghordástól eltekintve igaz, hogy fontos odafigyelnünk a megfelelő kézhigiéniára, és arra, hogy a kezünkkel ne érjünk az arcunkhoz és a szemünkhöz! Hordjunk továbbá az arcunkat és szájunkat is eltakaró maszkot, valamint tartsuk egymástól az 1-1,5 méteres távolságot!

Forrás: https://medicalxpress.com/news/2020-09-ordinary-eyeglasses-covid-.html

Fotó: pixabay.com