Az elmúlt időszakban több tanulmány is arról számolt be, hogy a COVID-19 betegségben szenvedő betegek D-vitamin hiányosak. Ezen tanulmányok alapján felmerült a kérdés, hogy a D-vitamin-hiány és a súlyos lefolyású COVID-19 betegség között van-e ok-okozati összefüggés, továbbá a D-vitamin pótlás javítja-e a COVID-19 lefolyását? Erre vonatkozóan az eddigi kutatási eredmények eléggé ellentmondásosak voltak, ezért már szükség volt egy átfogó tanulmány elkészítésére.

Egy nemrégiben megjelent összefoglaló közlemény – többek között - arra kereste a választ, hogy a bizonyítottan COVID-19 betegségben szenvedő betegek állapotának javulására vagy romlására milyen hatással van a D-vitamin? 

A tanulmány eredményei szerint a D-vitamin-hiány és a COVID-19 betegség sok közös kockázati tényezővel rendelkezik, ezért nehéz megállapítani, hogy önmagában a D-vitamin hiány rizikófaktornak tekinthető-e a súlyos lefolyású COVID-19 betegség szempontjából. A D-vitamin pótlás hatékonyságára vonatkozó bizonyítékok a COVID-19 kezelésében nagyon bizonytalanok voltak. 

Egyelőre nincs elegendő, jó minőségű bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a D-vitamin hatékony és biztonságos lenne a COVID-19 betegségben. Ennek eldöntésére azonban további jól megtervezett, megalapozott módszerekkel dolgozó vizsgálatok szükségesek. 

Forrás:
https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD015043/full
 

Koronavírus D-vitamin

Fotó: pixabay.com