Akár azonnal vagy csak több hónap múlva?

Folyton felmerül a kérdés, hogy mikor oltathatom magam, ha átvészeltem a fertőzést? 3 hónap? 6 hónap? Nem is kell várakozni?

A jelenleg érvényben lévő hivatalos álláspont szerint, ha valaki igazoltan átvészelte a koronavírus fertőzést legkorábban 6 hónap múlva oltható a vakcinával. Az Amerikai Gyógyszerhatóság (FDA) szerint szakmai indoka nincs annak, hogy várakozzunk az oltással. Véleményük szerint aki átvészelte a fertőzést annál 90 napon belül minimális az újrafertőződés esélye, ezért ezeknél az embereknél az oltás a fertőzés kezdetétől számítva 90 napig halasztható.

Egy novemberben megjelent tanulmány szerint a fertőzés után 6 hónapig minimális a koronavírussal történő újrafertőződés esélye.

A jelenlegi adatok szerint egyértelmű orvosszakmai indokokkal alátámasztott válasz nincs arra, hogy pontosan mikor oltható az az ember, aki már egyszer átesett a koronavírus fertőzésen. A jelenlegi hivatalos álláspont alapja azt sejteti, hogy azok kapjanak elsőként oltást, akik semmilyen védettséggel nem rendelkeznek a koronavírussal szemben, vagyis azok, akik teljesen védtelenek. Az eddigi adatok arra utalnak, hogy nagy valószínűséggel egyébként nincs túl sok jelentősége annak, hogy mikor is oltják (3 vagy 6 hónap múlva) azokat, akik már átvészelték a fertőzést.

Forrás: https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.11.18.20234369v1

Fotó: pixabay.com