Hogyan hat? Mikor, kinek és miért érdemes beadatni? 

Az ősz és a hidegebb időjárás beköszöntével egyre inkább közeleg az influenzajárványok időszaka. Bár a járványos megbetegedések általában csak a késő őszi, téli időszakban kezdődnek, fontos, hogy minél korábban beadassuk az éves influenza elleni oltást, hiszen azon túl, hogy a járványok kezdetének időpontját előre nem tudhatjuk, szervezetünknek is időt kell hagynunk a betegség elleni védelem kialakítására az oltás beadása után.

Fotó: pixabay.com

Miért kell évente ismételni az influenza elleni védőoltást?

Az influenzavírusok igen gyors változásra képesek, így minden évben újabb és újabb influenzatörzsek jelennek meg és okoznak megbetegedéseket. Szervezetünk védekezőrendszere azokkal a kórokozókkal szemben tudja eredményesen felvenni a harcot, melyekkel már találkozott (vagy megbetegedés, vagy oltás formájában), így az újabb törzsek elleni védelem kialakítása céljából van szükség évente beadatni a védőoltást.

Az influenza elleni védőoltások összetételét minden évben a WHO határozza meg az előző szezonális influenzajárványok kórokozóinak tekintetében.

Miért fontos beadatni az influenza elleni védőoltást?

Az influenza az egyszerű náthás megbetegedéseknél jobban megviseli a szervezetet, általában súlyosabb tünetekkel jár, és komolyabb szövődményei is lehetnek. Az influenza tünetei lehetnek: általános rossz közérzet, magas láz, izom- és ízületi fájdalmak, fejfájás, gyengeségérzet, sőt, egyes esetekben emésztőrendszeri panaszokkal, hányással, hasmenéssel is járhat.

Az influenza szövődményei lehetnek többek között a hörghurut, tüdőgyulladás, arcüreggyulladás, melyek gyermekekben, idősekben és krónikus betegségben szenvedő betegekben akár az életet veszélyeztető súlyosságúak is lehetnek.

Nem csak saját magunk miatt, hanem szeretteink, ismerőseink, és a környezetünkben élők miatt is fontos az influenza elleni védőoltás felvétele. Azok számára, akik nem kaphatnak valamilyen oknál fogva védőoltást, például súlyos tojás allergia, oltóanyag beadása utáni korábbi allergiás reakció, vagy 6 hónapos kor alatti életkor miatt, az úgynevezett „nyáj immunitás” jelenti a védelmet. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a környezetükben élők a védőoltásnak köszönhetően nem betegszenek meg egy adott betegségben, az számukra is védelmet jelent, hiszen így ők sem tudják elkapni ezt a betegséget.

Mikor, kinek érdemes beadatni az influenza elleni védőoltást?

A védőoltás beadása után kb. 2-4 hétbe telik, míg a szervezetben megfelelő immunvédekezés alakul ki a vírus ellen, tehát ennyi időbe telik, míg védettek leszünk az influenza ellen. Mivel előre nem lehet megjósolni pontosan, mikor kezdődnek az adott szezonban az influenzajárványok, így érdemes minél hamarabb, akár a kora őszi időszakban, de leginkább október végéig felvenni az influenza elleni védőoltást.

A védőoltás beadása mindenkinek javasolt 6 hónapos életkor felett, de vannak olyan csoportok, akiknek kiemelten fontos a védőoltás beadása a súlyos szövődmények elkerülése érdekében.

Kiemelten fontos az influenza ellen védőoltás beadása gyermekeknek, időseknek, gyengült immunrendszerrel rendelkezőknek, a krónikus betegségben szenvedőknek (például magas vérnyomás, érelmeszesedés, cukorbetegség, vesebetegség, tüdőbetegség esetén), és várandósságot tervezőknek is. Bizonyos foglalkozások, például egészségügyi dolgozók, illetve zárt térben sok emberrel együtt dolgozók esetén, és hosszabb külföldi utazások alkalmával is kifejezetten javasolt beadatni a védőoltást.

Fontos továbbá, hogy a 6 hónapnál fiatalabb csecsemők, várandós asszonyok, idős, beteg emberek környezetében élők is oltassák be magukat, hiszen így tudnak a nyáj immunitáson keresztül védelmet nyújtani szeretteiknek.

Hogyan működik a védőoltás, milyen mellékhatásai lehetnek?

Az influenza elleni oltóanyagok inkativált vírusokat, vagy csak a vírusok bizonyos részeit tartalmazzák, így megbetegedést nem tudnak kialakítani, csupán a szervezet védekezőrendszerének aktiválására, a vírus elleni célzott védelem kialakítására képesek.

Az oltás beadása után jelentkezhet általános rossz közérzet, fáradékonyság, láz, fejfájás, az oltás helyén bőrpír, fájdalom, duzzanat, melyek általában 1-2 napon belül maguktól megszűnnek.

Fontos, hogy amennyiben valakinek korábban oltóanyag beadása után, vagy tojás fogyasztását követően súlyos allergiás reakciója alakult ki, tilos beadni az influenza elleni védőoltást! Szintén nem kaphatnak védőoltást 6 hónapnál fiatalabb csecsemők.

Az influenza elleni védőoltás előnyei nagymértékben meghaladják a lehetséges mellékhatások kockázatát, így 6 hónapos kor fölött mindenkinek javasolt évente felvenni a védőoltást saját, és szerettei egészségének megőrzése, a megbetegedés lehetséges szövődményeinek elkerülése érdekében!

Az influenza elleni védőoltás beadása előtt mindenképpen konzultálon háziorvosával, kezelőorvosával!