Az influenza vírus nemcsak az anyára, hanem a babára is veszélyt jelent!

Az influenza szezon közeledtével egyre hangsúlyosabbá válik a megbetegedés elleni védelem az influenza elleni védőoltás beadatásán keresztül. Kiemelten fontos ez a magasabb rizikócsoportba tartozók, többek között a várandósok esetén is. Sokakban felmerülhet a kérdés ennek hallatán: biztonságos-e az influenza elleni védőoltás a terhesség alatt?

Fotó: pixabay.com

Az egyszerű válasz az, hogy igen, biztonságos. De vizsgáljuk meg részleteiben is:

A WHO (World Health Organization) ajánlása szerint a szezonális influenzajárványok elkerülése érdekében a terhesség bármely szakaszában érdemes felvennie a várandósnak az influenza elleni védőoltást. Ezzel nem csak saját maguk válnak védetté a megbetegedés ellen, de a védettséget gyermeküknek is átadják, akik így életük első hónapjaiban szintén védetté válnak az influenzavírus ellen. Ez kifejezetten fontos, mivel a gyermekek csak 6 hónapos kor után kaphatják meg az influenza elleni védőoltást, így újszülött korban védtelenek az influenzavírus ellen.

Az influenza elleni védőoltás inaktivált influenza vírusokat tartalmaz, melyek betegséget nem tudnak kialakítani, így nem jelentenek veszélyt sem az anya, sem a magzat számára. Mivel a járványt okozó influenzavírusok évente változnak, így az influenza elleni védőoltás ismétlése is évente javasolt a megfelelő védettség érdekében.

Az influenza elleni védőoltás biztonságát, valamint annak előnyeit terhesség alatt számtalan tudományos vizsgálat eredménye támasztja alá.  Emellett nem csak az influenza elleni oltás előnyeiről találhatunk rengeteg információt különböző tanulmányokban, hanem a várandósság alatti influenza megbetegedés anyára és magzatra gyakorolt veszélyeiről is.

Amennyiben egy anyuka a terhesség során betegszik meg influenzában, az átlag népességnél gyakrabban válik szükségessé kórházi felvétel, és a betegség szövődményeinek gyakorisága is növekszik. Mindemellett, ha a megbetegedés a terhesség korai szakaszában következik be, az influenzával járó láz következtében magzati fejlődési rendellenességek kialakulásának valószínűsége is megnövekszik.

Az influenzavakcinák terhesség alatti beadásának biztonságosságát számtalan kutatás során vizsgálták. Ezen vizsgálatok eredményeiként elmondhatjuk, hogy az influenza elleni védőoltás beadása a terhesség bármely szakaszában nem növeli a fejlődési rendellenességek kialakulásának, spontán vetélésnek, koraszülésnek, alacsony születési súlynak, halvaszületésnek vagy bármilyen terhesség alatti szövődmény kialakulásának kockázatát.

Sőt, az influenza elleni védőoltás beadása esetén nem csak szövődményeket nem tapasztaltak terhesség alatt, de az oltás előnyeit vélték felfedezni számos vizsgálat során. Azon várandósok esetén, akiknek beadták az influenza elleni védőoltást, alacsonyabb volt a koraszülések száma, az alacsony születési súly és a halvaszületések száma, valamint ezen újszülöttek esetén csökkent az influenza megbetegedések száma az életük első 6 hónapjában.

Az influenza elleni védőoltás beadásának biztonságossága terhesség alatt tehát számtalan kutatás eredményi alapján nyert tudományos bizonyítékot. A várandósság alatt az influenza mind az anyára, mind a magzatra nézve jelentős kockázatot jelent, míg a védőoltás beadása a várandósság bármely szakaszában számos előnnyel jár az anya és magzata számára is.

Az influenzajárványok időszakának közeledtével tehát a várandósok, és a környezetükben élők számára kifejezetten fontos az éves influenza elleni védőoltás beadása, nem csak az anyuka, de a születendő gyermekének egészsége érdekében is.

Az influenza elleni védőoltással kapcsolatos további információkért keresse fel háziorvosát, vagy szülész-nőgyógyász szakorvosát!

Forrás: https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/influenza-(seasonal)

https://www.unitypoint.org/blankchildrens/pedsgeekmd-article.aspx?id=14d87519-5878-4c87-a07d-a2a6320ed392&fbclid=IwAR1mtpX8NFM6eeZO5z5EIcDlBVHqzr2TCWVn-lDZZZk7ath7B0yi49r0Vto